Elektrische auto aanschaffen? Dit zijn de voordelen

49 Comments
Elektrische auto

Met het oog op duurzaamheid zijn elektrische auto’s natuurlijk niet te ontwijken. Je ziet ze steeds vaker rijden en met steeds weer nieuwe technieken en ontwikkelingen worden deze auto’s steeds aantrekkelijker. Maar wat zijn de voordelen van elektrisch rijden? Je leest het in deze blog.

Stijgende olieprijs

De prijs voor benzine is tegenwoordig astronomisch hoog en dit loopt alleen nog maar verder op. Inmiddels gaat de prijs richting de €2,10 per liter. Naast de benzineprijs gaan ook de prijzen voor LPG en diesel omhoog. Voor een liter LPG betaal je €1,12 en voor een liter diesel betaal je €1,75. De stijging van deze prijzen komt door de hoge olieprijs. De wereld herstelt van de corona crisis en dat heeft het gevolg dat de vraag naar olie in rap tempo toe neemt. Bij een volledig elektrische auto heb je hier natuurlijk geen last van. Over het algemeen is het zo dat thuis je auto opladen 50% goedkoper is dan rijden op brandstof. Wanneer je een elektrische auto in het openbaar oplaadt wordt dit verschil kleiner. Wanneer je thuis zonnepanelen hebt is het opladen van je auto al helemaal voordelig.

Belastingvoordeel

Als elektrisch rijden even zwaar belast zou worden als rijden op benzine of diesel, dan zou het een stuk minder aantrekkelijk zijn. Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er diverse fiscale voordelen. Bij het kopen van een nieuwe auto betaal je BPM. Bij de BPM betaal je een basisbedrag verhoogd met een opslag per gram CO2 uitstoot van de betreffende auto. Hierdoor betaal je bij zuinigere auto’s minder BPM. Een elektrische auto stoot bijna geen CO2 uit. Verder is een elektrische auto vrijgesteld van het basisbedrag. Je betaalt dus geen BPM bij aanschaf van een elektrische auto.

Het milieu

Elektrisch rijden is natuurlijk veel beter voor het milieu. Elektrische auto’s stoten geen stikstofoxiden en fijnstof uit. Verder stoot een elektrische auto weinig CO2 uit. Wanneer je een elektrische auto oplaadt met zonne-energie ben je goed bezig voor het milieu. Daarbij maakt een elektrische auto veel minder geluid dan een auto op fossiele brandstoffen. Dat zorgt voor minder geluidsoverlast.

Nadelen

Er zitten ook nadelen aan elektrisch rijden. Als je lange afstanden rijdt met een elektrische auto ben je afhankelijk van de actieradius. Je rijdt gemiddeld zo’n 300 km met een elektrische auto. Het opladen van een elektrische auto neemt wel wat tijd in beslag. Waar het bij tanken met fossiele brandstof auto’s zo gebeurd is duurt het bij elektrische auto’s wel wat langer. Het kan soms wel zo’n 4 uur duren voordat de accu weer volledig opgeladen is. Wanneer je thuis een laadpaal hebt, moet dit geen probleem zijn. Tegenwoordig zijn er ook snelladers beschikbaar. Hiermee is de batterij binnen een half uur al 80% opgeladen. 

Daarnaast bouwt het demissionaire kabinet het fiscale voordeel voor volledig elektrische auto’s snel af. Het kabinet heeft een verhoging van de bijtelling ingepland. De bijtelling gaat vanaf 1 januari 2022 omhoog van 12 naar 16 procent. Dit zal grote gevolgen hebben voor de zakelijke automarkt. De groei van het aantal elektrische auto’s zal hierdoor afnemen. 

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch autorijden is het autorijden van de toekomst. Nederland liep in het verleden voorop met de groei van het aantal elektrische auto’s. Helaas is dat nu verleden tijd. In het buitenland nemen ze nu grote sprongen als het gaat om elektrisch rijden. De EU verlaagt de toegestane gemiddelde CO2-uitstoot per autofabrikant om merken aan te zetten om meer elektrische auto’s te fabriceren. In het Verenigd Koninkrijk mogen per 2030 geen nieuwe auto’s meer in de verkoop met enkel een brandstofmotor. Hybrides mogen nog tot 2035 verkocht worden. In 2035 moet de brandstofmotor dus helemaal uit het aanbod verdwenen zijn. Er is een grote kans dat veel landen in Europa dit voorbeeld zullen overnemen.

Waarschijnlijk gaan auto’s met brandstofmotoren het niet lang vol gaan houden in Europa. De toekomst ligt in handen van elektrische auto’s. Ook moeten we rekening gaan houden met zelfrijdende auto’s.

Categories: Lifestyle

49 Replies to “Elektrische auto aanschaffen? Dit zijn de voordelen”

  1. Pingback: gabapentin nw
  2. Pingback: bactrim uptodate
  3. Pingback: celecoxib dosage
  4. Pingback: protonix medicine
  5. Pingback: abilify class
  6. Pingback: kamagra lactose
  7. Pingback: synthroid quality
  8. Pingback: vardenafil hcl 20
  9. Pingback: metformin online

Comments are closed.