Duurzaam omgaan met water, zo doe je het

Duurzaam om gaan met water

De aarde is voor 70% met water bedekt. In Nederland is er water in overvloed. Maar niet al het water op aarde en in Nederland is bruikbaar voor mensen. Voor mensen is alleen zuiver zoet water geschikt om te drinken. Dit is maar 0.6% van al het water dat beschikbaar is. Het is daarom belangrijk hier duurzaam mee om te gaan, maar hoe? Je leest het in deze blog.

Regenwater recyclen

Een regenwaterpomp wordt ingezet voor het hergebruiken van regenwater voor in en rondom het huis. Een regenwaterpomp is een ideale manier om waterverspilling tegen te gaan. Voor een regenwaterpomp heb je een regenput nodig. Regenwater komt via de dakgoten en de regenpijpen terecht in de regenput. In de regenput wordt het water gefilterd en opgevangen in het reservoir. Door middel van de regenwaterpomp wordt het gefilterde regenwater naar verschillende kranen gepompt. Dit regenwater is nu te gebruiken voor de tuin, WC en de wasmachine. Gebruik dit dus niet als drinkwater.

Water besparen

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat je water van hoogwaardig kwaliteit niet zomaar verspilt. Gebruik dus zo min mogelijk zuiver water voor zaken waarbij dit niet persé nodig is. Gemiddeld gebruiken we zo’n 110 liter water en het meeste hiervan wordt gebruikt voor het toilet. Zoals al eerder aangegeven valt hier dus veel winst te behalen met het gebruik van een regenwaterpomp. Dit zorgt voor een watervriendelijke toiletspoeling. Om water te besparen is het handig om zuinige wasmachines en vaatwassers te hebben.

Bij het douchen ben je per minuut zo’n 5 liter water kwijt. Probeer daarom niet langer dan 5 minuten te douchen. Wanneer je jezelf inzeept is het handig om de kraan dicht te draaien. Verder is het handig om een bekertje met water te gebruiken bij het tandenpoetsen. Dit voorkomt het onnodig laten stralen van water uit de kraan.

Gebruik geen tuinslang als je thuis je auto gaat wassen (tenzij je gebruik maakt van een regenwaterpomp). Was de auto met een emmer en spons. Een tuinslang spuit gemiddeld 2000 liter water per uur. 

Bij het wassen van kleding is het handig om al de vuile was op te sparen tot een moment dat de wasmachine helemaal vol zit. Zo laat je de wasmachine niet onnodig vaak draaien en water verspillen. Wanneer je vaak een bad neemt moet je jezelf afvragen of dit het wel waard is. Een bad kost al snel zo’n 100 tot 150 liter drinkwater. Neem dus vaker een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 70 liter water. Veel minder dan een bad dus. Voor de douche is het mogelijk om een spaardouchekop te gebruiken. Dit is een waterbesparende douchekop. Het water wordt bespaard door een doorstroombegrenzer. 

Wees dus zuinig met zuiver drinkwater. Ondanks er genoeg water op de planeet is, is hiervan weinig geschikt voor menselijk gebruik. Investeer in een regenwaterpomp als je zuiver drinkwater wilt besparen.

Categories: Lifestyle