Duurzaam ondernemen, hoe doe je dat?

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp. Door de corona crisis zijn veel ondernemers geraakt en daarom zal duurzaam ondernemen niet hun topprioriteit zijn. Maar ook voor die ondernemers is dit een onderwerp om wat mee toe doen. Waarom? Duurzaamheid is een investering wat op de korte termijn geld kost, maar op de lange termijn financieel verstandig is.

Investering

Op korte termijn is duurzaam ondernemen een investering. Maar op lange termijn bespaart het een hoop kosten. Als je bijvoorbeeld dure zonnepanelen aanschaft is dit op een korte termijn een flinke investering. Maar uiteindelijk verdient dit zichzelf terug. Wel is het hierbij belangrijk om te kijken voor hoe lang jij in het bedrijfspand wilt blijven zitten. Maak dus weloverwogen beslissingen.

Thuiswerken

Thuiswerken is een ontzettend duurzame manier van ondernemen. Wanneer je als ondernemer thuiswerkt zorgt dat ervoor dat je ontzettend veel kosten bespaart. Je betaalt namelijk geen huur en vaste lasten. Wanneer je met personeel werkt, is het mogelijk dat zij ook thuiswerken. Hulpmiddelen zoals slack en skype zorgen er voor dat er toch met elkaar gecommuniceerd wordt. Thuiswerken biedt kansen om met flexibele werktijden aan de slag te gaan. Medewerkers kiezen dan zelf wanneer zij werken. Hierdoor vermijd je files wat weer minder belastend is voor het milieu. 

Energietips

Wanneer je meteen wilt beginnen met duurzaam ondernemen zijn er een aantal zaken die gelijk in te zetten zijn. Zorg ervoor dat je ventilatiesystemen op het werk zijn uitgeschakeld wanneer hier geen gebruik van gemaakt wordt. Zorg er verder voor dat al het licht is uitgeschakeld wanneer er niet gewerkt wordt. Hetzelfde verhaal geldt voor de verwarming, zet dit alleen aan wanneer er gewerkt wordt. Het is bovendien handig om een dashboard op je telefoon of computer te hebben waarop je verschillende energiemeters aansluit. Zo zie je precies hoeveel je energieverbruik is en hoeveel je bespaart hebt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het om de 3 p’s. People, planet en profit. Als duurzame ondernemer probeer je de perfecte balans te vinden tussen deze 3 p’s. Zorg ervoor dat het personeel en de klanten goed op de hoogte zijn van alle duurzame initiatieven. Probeer het afval zo veel mogelijk te scheiden. Maar kijk ook naar het personeel,  geef het personeel zoveel mogelijk ruimte voor gezonde initiatieven. Maar kijk uiteindelijk ook naar de winst, winst zorgt er uiteindelijk voor dat je onderneming blijft bestaan.

Duurzaam ondernemen begint bij jezelf. We moeten met z’n allen proberen een duurzaam bestaan van onze planeet en de mens voort te zetten.

Categories: Work