Zo stel je een duurzaam beleid op voor je bedrijf

Duurzaam beleid bedrijf

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds populairder onder de bedrijfsvoering. Bedrijven proberen steeds meer een balans te vinden tussen de 3 p’s, people, planet en profit. Het is daarom ook handig om voor jouw bedrijf te kijken wat er mogelijk is op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Opstellen van een MVO beleid

Bij het opstellen van een MVO beleid is het belangrijk om te weten waar je heen wilt met je bedrijf. Maak hiervoor een doelstelling waar jouw bedrijf over 5 jaar wilt staan. Maak hiervoor een aantal thema’s. Denk bijvoorbeeld aan een verzuimbeleid opstellen of aan een energieverbruik beleid. Ook is diversiteit in het personeelsbestand een belangrijk item op dit moment. 

De drie p´s

Houd bij het opstellen van een MVO dus altijd de 3 p´s in je achterhoofd. Bij people wordt er nadruk gelegd op mensen, dieren en het milieu waarin een bedrijf deelneemt. Verder speelt planet ook een rol. De mens is namelijk verantwoordelijk voor het zorgen van de planeet en daarom moet hij/zij zorg nemen dat de planeet blijft bestaan. Dit kan gedaan worden door het verminderen van de CO2 uitstoot. Door het recyclen van producten draag je ook zorg bij aan een duurzaam en gezondere planeet. Voor veel bedrijven is winst een belangrijk uitgangspunt. Het is echter wel belangrijk dat dit op een gezonde manier gebeurt. Dit betekent dat er bij het maken van de winst ook rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

MVO doelstellingen

Probeer dus voor elk thema een doel te stellen. Hou bij het opstellen van de doelstellingen in de gaten dat je het wel SMART doet. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. 

Duurzaam ondernemen

Wil je zo snel mogelijk duurzaamheid toepassen in je bedrijf? Begin dan met kleine stapjes. Er valt een hoop winst te behalen in de details, zoals het vervangen van oude gloeilampen door duurzame led lampen. Laat ook niet het licht aan als er geen mensen aan het werk zijn. Plaats bewegingsschakelaars voor ruimtes waar er veel bewogen wordt. Biedt medewerkers volledige vergoeding als zij met het openbaar vervoer naar werk komen. Of geef werknemers die op de fiets naar werk komen een extraatje per maand. Zorg er verder voor dat de computers en tv’s niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Probeer zoveel mogelijk het afval op kantoor te scheiden. Het gaat dan om papier, karton, glas, flessen en batterijen. 

Duurzaam omgaan met personeel

Als het gaat om duurzaam omgaan met het personeel, denk dan aan het aanbieden van korting op sportschoolabonnementen. Fitte medewerkers zijn meestal gefocust en scherper en minder vaak ziek. Dit draagt bij aan de effectiviteit van de werknemer en levert jou weer extra profit op.

Kortom, duurzaamheid begint bij jezelf. Houd de 3 p’s in je achterhoofd en zorg voor een betere wereld.

Categories: Work