We hebben haast

The time is now! Begin nu met genieten! Leef! Al deze kreten lijken er op gefocust je te doen herinneren aan de eindigheid van het leven. Ik stel mijn vraagtekens bij de effectiviteit hiervan. Ja, als mensen zijn we ons maar al te goed bewust van de relatief korte duur die ons leven heeft. Maar, ik wil er voor pleiten dat mooie dingen tijd nodig hebben om te ontstaan en zich te ontwikkelen.

We hebben het op deze blog over ambitie. Dat hangt vrij sterk samen met het najagen van je dromen. Maar zoals Sylvia in haar stuk schrijft, je hebt tijd nodig om er achter te komen wat jouw ambitie is. Te vaak hoor ik mensen om mij heen wanhopen over het feit dat zij niet weten wat hun ambitie is. Waarom eigenlijk?

Afgelopen vrijdag had ik een skype interview met Gaby, voor dezelfde serie. Zij vertelde me dat het zo zonde is als mensen een beetje verloren lijken omdat ze zoekende zijn naar hun ambitie. Zoals ik zelf bijvoorbeeld ook (nog) niet specifiek een doel voor ogen heb. De verlorenheid komt deels voort uit het gevoel dat je het allemaal op een rijtje moet hebben als je een zekere leeftijd hebt bereikt. Want, het leven is eindig, en als je niet nu snel je dromen na gaat jagen, wat voor leven heb je dan? Een groot deel van het verloren gevoel kan je van je af schudden als je accepteert dat je dingen de tijd moet geven om te groeien. Dus ook jezelf.

Vrouwen worden in Nederland gemiddeld 82,9 jaar. Mannen 79,2. Een vrouw heeft gemiddeld 30.258,5 dagen om er achter te komen wat haar ambitie is, wie zij zelf is. Nou, dat is toch behoorlijk lang? Een uitspraak die je veel hoort, en die zo waar is, is dat het leuke ‘m zit in de weg er naartoe, niet per se in het resultaat. Ik kan het daar niet meer mee eens zijn.

In een artikel op Brain Pickings, las ik over het vinden van je ware roeping in het leven. De volgende zin raakte me:

precisely how you arrive at your true calling is an intricate and highly individual dance of discovery.

We zijn niet allemaal gelijk. De loop die ons leven neemt is voor iedereen anders.  Waarom in onze cultuur nu zo de focus ligt op het allemaal maar moeten weten als je jong bent, je op je achttiende of zelfs eerder al een keuze moet maken voor een carrièrepad. En de cultuur daar omheen er vervolgens ook eentje is die je doet geloven dat als je nu niet de juiste keuze hebt gemaakt, je zelf ‘op de blaren moet zitten’. Dat zijn geen blaren, hoor. Dat zijn levenslessen. Inzichten.

Zijn we vergeten de weg te waarderen? De lessen die we tot ons nemen iedere dag? De ervaringen die we opdoen, zonder dat daar een specifiek doel of zelfs motivatie achter hoeft te zitten? Zolang je open staat voor het leven en alles dat ze te bieden heeft, ga je jezelf wel vinden. Vroeg, of later.

holsteemanifesto

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

19 Comments

 1. Mooi geschreven! Ik vind het ontzettend interessant om mezelf telkens wat meer te zien groeien, ook al weet ik nog niet precies wat ik wil in het leven :)

 2. Mooi artikel! Ik kwam laatst tot de conclusie dat ik helemaal niet meer zo bezig ben met dromen, ik leef heel erg van dag tot dag. Ik verwacht niet meer zo veel van het leven (dit klinkt heel bitter, maar dat valt wel mee) en daarmee gaat ook een stukje van de haast weg.

 3. Wauw! Dit artikel heeft me aan het denken gezet en me ook gerustgesteld! Ik ben dan pas 19, maar soms vraag ik me of ik nu nog niet haast zou moeten hebben met mijn dromen en of ik niet precies moet weten wat ik precies wil?! Ik ben blij dat ik bij lange na niet de enige ben! (: Liefs, Stella.

 4. Herkenbaar, hoor. Ik denk ook vaak, bewust of onbewust: ‘Ik moet dat ook, nu!’. Maar door die woorden eens wat beter te bekijken en te vervangen door iets anders, kan ik mezelf eraan herinneren dat het leven zich hier&nu afspeelt, en niet ‘later’. Dat lijkt in tegenspraak met je pleidooi voor onthaasten, maar dat is het niet.

  Als ik denk: ik móet dat ook (met de nadruk op moet), dan probeer ik ‘moeten’ te vervangen door ‘kunnen’. Dan is wat ik dacht te moeten, ineens niet meer dan één van de vele opties die je kunt kiezen. Uit een heel breed palet aan keuzes. Er is immers maar weinig dat echt moet, in ons leven?

  Als ik denk: ik moet dat óók, nú! (met de nadruk op ook, en wel nu), dan probeer ik me voor te stellen dat ‘geluk’ een oneindig grote taart is, met meer dan genoeg voor iedereen. Jouw smaak is anders dan de mijne, dus als ik jou zie genieten van je stuk slagroomtaart, denk ik ‘top voor je!’, en zoek gewoon even verder tot ik mijn eigen smaakvolle worteltaartje gevonden heb. En het mooie: omdat er genoeg is voor iedereen, mag je onderweg van alle soorten een beetje proeven!

 5. Mooi stuk! Ik heb mijn ambitie op mijn twaalfde al gevonden. Ik durfde er pas na drie mislukte studies mijn opleiding van te maken en m’n hart echt te volgen. Ik merk dat als je gewoon bezig bent met wat jou nu goed doet, de rest gewoon op je pad komt :)

 6. Mooi stukje.
  Een quote die eigenlijk een beetje mijn levensmotto weergeeft is: “When you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It’s to enjoy each step along the way.” Ik geniet zoveel mogelijk van elke dag en zie wel wat de toekomst mij brengt. Natuurlijk ben ik wel bezig met een studie en denk ik wel na over de toekomst, maar ik pin mezelf er niet op vast.

 7. Mm, ik vind dit zo dubbel! Waarom uitstellen, maar ook: waarom haasten? Ik wil ook alles tegelijkertijd en het liefst nu al. En dan vergeet ik soms, in mijn haast, wat ik eigenlijk allemaal heb :) Goed om daar even bij stil te staan.

 8. Ik hou van dat manifest, ik zou er misschien iets meer van moeten/kunnen leren/doen, maar hij staat in ieder geval al tijden in mijn favorieten/inspiratie lijstje aangemerkt ;)

 9. Dubio! Soms loopt mijn hoofd over wat ik allemaal wil doen. En aan de andere kant denk ik, pffffff, wat geeft dat weer stress en wil juist helemaal niks meer doen!

 10. Wauw… wat prachtig geschreven weer Anne. We hebben haast, ja absoluut. Iedereen en alles, en wat is dat toch godddddvrrr vervelend, onhandig en wat maakt het ons alles behalve gelukkig. Mooie quotes … zetten me aan het denken. Ben onder de indruk!

 11. What you would need is a laptop video card that fits into a mini-PCI slot i7 hp If you’re a casual gamer
  with little technological know-how, check out these top 5 laptops for casual gamers.

 12. A dual-core AMD processor teams up with Radeon 3200 graphics to provide impressive gaming performance alienware deals This
  may change in the future as MSI develops its laptops and learns through experience, but for
  now ASUS is the better choice.

 13. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *