So you could hear the answer

Soms leren boeken je lessen over het leven. Ook het boek A tale for the time being van Ruth Ozeki. Soms heb ik een tijdelijke bevlieging voor filosofische gedachten in een bepaalde richting. Op dit moment viert nadenken over het leven, menselijke interacties en leren over jezelf hoogtij. De volgende quote sluit daar naadloos op aan.

In dit boek is een jong Japans meisje door haar ouders tijdelijk ondergebracht in een klooster bij haar oma, een non. Op een middag vraagt de non het meisje of ze erg boos is. Zomaar, uit het niets. Het meisje geeft geen antwoord, en loopt weg. De volgende dag spreekt ze de non aan.

“‘Yes’, I told her, ‘I’m angry, so what?’.

She didn’t turn around but I could tell she was listening so I went on giving her an executive summary of my crappy life.

‘So what am I supposed to do? (…)’.

‘So desu ne,’ she said, nodding, but keeping her back to me. ‘It’s true, you can’t do anything about those things.’

‘So of course I feel angry,’ I said, angrily. ‘What do you expect? It was a stupid thing to ask.’

‘Yes,’ she agreed. ‘It was a stupid thing to ask. I see that you are angry. I don’t need to ask such a stupid thing to understand that.’

‘So why did you ask?’

Slowly, she turned herself around, pivoting on her knees, until finally she was facing me.

‘I asked for you,’ she said.

‘For me?’

‘So you could hear the answer.’

Dit stuk roert me, met name om de kwetsbaarheid en waarheid er van. Soms vraag je iets aan een ander, niet omdat je het antwoord wilt horen. Maar omdat je hoopt dat ze het antwoord zelf in gaan zien.

We zouden onszelf ook dit soort vragen moeten stellen. Niet blijven opkroppen waar je mee zit. Niet je eigen gedachten, de gesprekken in je hoofd, negeren.

Stel jezelf een vraag.

Luister naar het antwoord.

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

7 Comments

  1. Heel goed punt, Anne. Een erg goede manier van ‘reflecteren’. Maar soms heb je inderdaad iemand ├índers nodig die die vraag voor jou stelt. Omdat je het zelf niet wilt zien of horen. Mooi stukje! En wijs ook.

  2. Wat mooi. Soms heb je het ook nodig om het verhaal van iemand anders te horen/lezen om vervolgens jezelf erin te herkennen.

  3. Heel mooi. Vind het altijd bijzonder om boeken te lezen die niet alleen een fijn verhaal hebben maar daarbij je ook nog eens aan het denken zetten.

  4. Ik ben ook dol op boeken die me aan het denken zetten. Twee vliegen in een klap dan vaak. Confronterend is het wel… en op dit moment merk ik dat ik de confrontatie met vragen en mezelf liever even uit de weg ga…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *