Miranda July – It Chooses you

Heb ik weleens verteld dat ik een held heb? Sinds een paar jaar ben ik fan van Miranda July. Helden heb ik niet snel, hoor. Ik ben nooit zo’n fan-meisje geweest. Maar voor Miranda maak ik een uitzondering. Als ik haar ooit zou ontmoeten… Ik zou uit bewondering geen woord meer uit kunnen brengen. Haar tweede boek kwam een tijd geleden uit. It Chooses You. Die kon dus niet ontbreken in mijn collectie.

 

P1030915

 

Voor dit boek verzamelde July interviews met op het eerste gezicht gewone mensen. Tijdens het schrijven van haar nieuwe film krijgt ze een writers block. Om toch wat te doen te hebben besluit ze mensen die advertenties in de PennySaver plaatsen (offline-marktplaats krantje) te bellen en op te zoeken. Dat levert een collectie schitterende verhalen op. Ieder huisje heeft zijn kruisje bevestigd. Maar wat mooi, ontroerend, zet Miranda zelfs de meest vreemde mensen neer. Ik ben verliefd geworden.

P1030916

 

Het is de combinatie tussen Miranda’s oprechte, open manier van schrijven en haar bijna na├»eve kijk op de wereld. Schijn bedriegt, ze heeft precies door wat die houding bereikt bij haar subjecten. Ze vertellen haar alles. Hun hele leven storten ze bij haar uit. Dat levert bijzondere portretten en passages op. Ook credits voor de fotograaf met wie ze dit project deed, Brigitte Sire. De portretfoto’s zijn al even eerlijk en ongepolijst.

 

P1030917

 

Na een aantal interviews concludeert July dat deze verhalen haar visie hebben veranderd.

“It occurred to me that everyone’s story matters to themselves. So the more I listened, the more she wanted to talk. (…) I wasn’t in a fairytale or a fable. I shut my eyes and absorbed the silent whoom that always accompanies this revelation. It’s the sound of the real world, gigantic and impossible, replacing the smaller version of reality that I wear like a bonnet, clutched tightly under my chin.” (p35-40)

Ik kan er niet over uit hoe deze verhalen mij hebben geraakt. July betrekt je zo dicht in haar eigen ervaring, dat het voelt alsof je zelf aanwezig bent. Je voelt je met haar ongemakkelijk op het moment dat ze een bakje fruit aangeboden krijgt van een vrouw op een farm, maar het eigenlijk niet aan wil nemen. Ik herken haar ongemakkelijkheid bij de confrontatie met het echte leven. De ruwe hardheid, de ware werkelijkheid?

“We had gone to the place where all living things come from, it was fetid and smelly and cloyingly sweet, filled with raw meat and curling horns, her face was smashed, everything was breeding and cross breeding, newborn or biblical. And I couldn’t take it. The fullness of her life was menacing to me – there was no room for invention, no place for the kind of fictional conjuring that makes me feel useful, or feel anything at all. She wanted me to just actually be there and eat fruit with her.” (p 99)

P1030918

 

En dan Joe. Joe, hij stal mijn hart (en dat van July). Alleen al voor zijn verhaal moet je dit boek lezen. Het is schitterend.

Duizend sterren, qudo’s en tienen voor dit boek. Mocht je enthousiast zijn geworden (en ook in alle andere gevallen, anders ben je een cultuurbarbaar), je kunt het boek voor 18,99 bestellen bij bol.com

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

13 Comments

  1. oh wauw, hier wist ik niets van! miranda’s eerste boek is een van mijn favorieten, zo goed. deze komt direct op mijn lijstje!
    xo, cheyenne

  2. Ik wist niet dat Miranda July ook boeken schreef! Alleen de excerpts die je uit het boek hebt gehaald laten me al helemaal meeleven. En dan heb ik het boek nog niet eens gelezen!
    Bedankt voor de tip, ikdenk dat dit een gevalletje ‘ereplek in mijn boekenkast’ wordt.

    • Zij schrijft gelukkig ook boeken <3 wat mij betreft mag ze dat veel vaker doen. Misschien vind je No One Belongs Here More Than You dan ook leuk, dat is haar eerste boek, een verhalenbundel.

  3. Zulke boeken zijn altijd geweldig. Een boek die je inspireerd en helemaal meesleept. Toch maar even onthouden voor sinterklaas!

  4. Klinkt als een indrukwekkend boek, heel mooi beschreven! Ik ben erg nieuwsgierig geworden, zeker een aanrader zo te lezen en te zien :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *