Lesje Ziekteverzuim in Duitsland

Nou, ik heb het te pakken. Helaas. Op een bodem van diverse pillen, sprays en drankjes tik ik dit stukje. Want wat ik nu heb meegemaakt, dat wil ik je niet onthouden. Ziekteverzuim in Duitsland. Ja, na 1 dag moest ik er aan geloven. Een briefje van de dokter. Een briefje van de wat?

Mijn eerste reactie op de mail van mijn werkgever was ongeloof. Moet ik nou na 1 dag afwezigeid al een medisch specialist inschakelen? Ja, om te verifieren dat ik wel echt ziek ben. En hoe lang dat nog gaat duren. Nou oké dan maar. Ik pas me wel weer aan aan deze cultuur. Belde geduldig de dokter. Nee, ik kon niet vandaag langskomen, alles was al volgeboekt. Oh maar het ging om een Arbeitsunsicherheitsbescheinigung. Natuurlijk was er dan nog plaats. Kom maar meteen.

In de wachtkamer bleken meer lotgenoten te zitten. Snel even langskomen met snotneus en pyjama aan. Er zat een man die er nog vrij kwiek uit zag in vergelijking. Beetje een hoestje, maar dat leek mee te vallen. Hij werd naar binnen geroepen. Snelde de behandelkamer in. Na ongeveer vijf minuten verliet hij de kamer van de dokter weer. Bij de receptie haalde hij een briefje op. Ik hoorde de assistente: “Meneer, hier is uw Arbeitsunsicherheitsbescheinigung,  voor de komende week. Dit deel aan de werkgever, en dit deel aan de verzekering sturen.” Als een blij hoentje kirde de man: “Ok! Schone Tag!” en huppelde de hal in. Om zijn jas van de kapstok te halen. Waarbij hij gelijk alle kleerhangers op de grond liet vallen. Geen probleem. Topfit bukte hij om ze op te rapen en weer op te hangen, half fluitend. Hij hees zich in zijn jas. Vervolgens verscheen zijn blije hoofd om de hoek van de wachtkamer. “Ciao!” Riep hij in opperbeste stemming. De deur sloeg even later achter hem dicht, en ik zweer dat ik hem door het raam buiten een vreugdedansje zag doen.

Ja, ze beweren hier weleens dat de ‘verlofbriefjes’ van de dokter als warme broodjes over de toonbank gaan. Volgens mij was dit daar het toonbeeld van. Ik kon mijn lach even niet onderdrukken. Om vervolgens weer in de zakdoeken onder te duiken.

Oh, ook ik liep trouwens met zo’n briefje naar buiten, ook voor een week…(helaas iets minder dansend)
Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

25 Comments

 1. Enerzijds overdreven, anderzijds misschien wel een grote bariere om je niet ‘zomaar’ ziek te melden.
  Heel veel beterschap!

  • Ja ik denk dat het daar voor is, maar ten dele krijg ik het idee dat het systeem ook zo is om werknemers juist te beschermen dat ze niet te snel weer aan de slag gaan. Wat dat betreft kan je er ook voor pleiten dat dit daarom een goed systeem is.

 2. Apart systeem ;) Beterschap! En we zijn lotgenoten, ik zit ook in de lappenmand. Vandaag halverwege de dag vertrokken van de redactievloer, ik had gelukkig geen briefje nodig.

  • Ahw no, beterschap! Geniet er van dat je niet meteen naar de dokter hoeft te rennen. Alhoewel…genieten… rust maar lekker uit!

 3. Heel erg veel beterschap! Was het gesprek met de dokter ook zo makkelijk? Of was het zo’n gesprek waarbij hij van tevoren al heeft besloten dat hij het briefje toch wel gaat schrijven?

  • Thanks :) Nee bij mij was er wel een heel onderzoek dat er bij kwam kijken. Nu weet ik niet of dat ook zo is als je gewoon een verkoudheid hebt natuurlijk, maar het werd wel serieus behandeld bij mij. :)

 4. Wow, streng! Wel apart dat je zo’n briefje dan weer heel makkelijk krijgt. Bepalen ze dan ook echt ter plaatse hoeveel dagen je waarschijnlijk nog ziek gaat zijn? Gute Besserung! :)

  • Ja ze bepalen meteen hoeveel dagen rust je nodig hebt, in sommige gevallen moet je dan later terugkomen om te kijken of er nog extra dagen nodig zijn. Maar, ik moet er wel bij zeggen dat het bij mij niet makkelijk ging hoor. Misschien kon die man erg goed toneelspelen of had hij iets super onzichtbaars ;)

 5. Bij ons is dat ook zo. Ik mag in het onderwijs één dag zelf ziek melden, en vanaf dat het meer is dan één dag, moet er een attest van de dokter zijn. In veel sectoren is het trouwens dadelijk de dokter. Ik heb de indruk dat ik relatief makkelijk een briefje voor gemiddeld drie dagen krijg, maar het zou niet in me opkomen daar misbruik van te maken. Sommige klachten zijn ook moeilijk te verifiëren. Toen ik nog in de studentenstad woonde had een huisdokter net een student buitengestuurd zonder briefje. Die was kwaad! De dokter vertelde me dat hij het niet gemakkelijk vond te beoordelen wanneer ziek ziek was als het bijvoorbeeld over buikpijn of hoofdpijn ging, zeker bij mensen die hij zelden over de vloer kreeg (zoals studenten).
  Aan de andere kant: sommige klachten zijn ook gewoon niet zichtbaar. Ik zet altijd maar een beetje een zielig gezicht op bij de dokter omdat ik vind dat dat zo hoort, maar als je erover denkt kan je je prima voelen maar wel elk half uur naar het toilet hollen bij een blaasontsteking. Dat is voor sommige jobs ook geen optie…

 6. Hier in België moet je ook onmiddellijk een dokterbriefje halen. Een hele week thuis geeft de dokter dan weer niet zo gemakkelijk. Daarvoor moet je meestal nog eens terug. Een dag of twee-drie heb je meestal wel mee.

 7. Balen dat je ziek bent! Beterschap! En ik hoop dat je liefje je goed verzorgt. In nederland is het dan iets makkelijk om ‘nep’ ziek te zijn;-)

 8. Beterschap (hoewel ik hoop dat je beter bent). Wat een vreemde gewaarwording. Ik heb mij begin dit jaar vaak ziek moeten melden, dan krijg je wel wat vragen van personeelszaken, maar nog steeds geen arboarts ofzo. Dat heeft ook met vertrouwen te maken denk ik. Zieke mensen kosten een bedrijf zoveel geld. Maar een briefje bij een griepje… Bijzonder. Weer een ervaring rijker ;)

 9. Haha geweldig, dat die dat briefje nog gekregen heeft ook!
  En voor jou natuurlijk beterschap! Hopelijk voel je je snel weer beter!

 10. Ha, zo gaat dat hier ook. Langer dan één dag en je moet een briefje overleggen. Vind ik op zich niet gek, het lijkt me zowel een bewijs voor de werkgever dat je ziek bent, als ook voor jou. Hoewel je voorbeeld met de huppelende man het erop laat lijken alsof de dokter ze altijd uitgeeft…

 11. I came to your page and noticed you could have a lot more traffic. I have found that the key to running a popular website is making sure the visitors you are getting are interested in your niche. There is a company that you can get visitors from and they let you try the service for free. I managed to get over 300 targeted visitors to day to my website. Check it out here: http://axr.be/17r1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *