knuffelen op kantoor

Alhoewel ik het graag bij hoog en laag wil ontkennen, blijk ik een echte Nederlander. Zo eentje die afstandelijk kan doen. Zakelijk. Maar ook in privé-sfeer lang de kat uit de boom kijkt. Individualistisch is. Zeker als ik het vergelijk met sommigen van mijn collega’s.

Toegegeven, op het niveau van de Duitsers op mijn werk zit ik nog lang niet. Daar is het ongewoon om überhaupt collega’s te vragen naar privé-zaken zoals gezondheid. Of om dicht bij elkaar in de buurt te komen. Hoe anders is dat bij de Italianen. Zij knuffelen er flink op los. Te pas en te onpas. Vooral met hun landgenoten, uiteraard. Maar sinds kort ook met mij.

awkward-hug

Ergens is het startsein gegeven om daar mee te beginnen. Ik loop al meer dan een half jaar rond op dit kantoor, maar een paar weken geleden begonnen ze er ineens collectief mee. Spontane omhelzingen. ‘s Ochtends voor het instappen in de lift. Of tijdens de koffiepauze. Aan het einde van de werkdag voor de ingang van de S-bahn. En eigenlijk vind ik het heel leuk. Persoonlijk, menselijk. Maar ik doe zoiets niet uit mijzelf. Ik ben anti-knuffel.

 

275

Dus ik loop daar, met een verse kop koffie in mijn trilhanden. Komt er een Italiaan met open armen op me afrennen. Sluit mij met koffie en al in zijn armen. ‘Bella!’ roept hij uit. Ik lach een beetje verschrikt, maar toch ook blij. Want een knuffel is wel lief. Onderwijl de koffie in de mok balancerend. Gewoon zomaar, even knuffelen. Of aan het einde van de dag, wanneer we allemaal doodvermoeid de lift in stappen. Ligt er ineens weer een arm om mijn schouder. Inclusief tas die daar aan hangt. Waardoor ik als het ware gevangen zit en ook op geen enkele manier een gebaar terug kan maken. Behalve stilstaan en lachen. Heel breed lachen. Want ik ben wel aardig?! En dan voel ik me weer de lompe Hollander. Die nooit heeft geleerd hoe om te gaan met een knuffel.

Ach, verschil moet er wezen, toch?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

23 Comments

 1. Oh noes!

  Ik ben blij dat jij nog naar je werk durft te gaan XD
  Zoiets zou echt het einde van mijn leven betekenen!
  Ik heb inmiddels al mijn knuffelende vrienden netjes opgevoed, do not knuffel me!

  • Hahaha! Ja ik durf nog wel naar kantoor. Het went ook, en ik vind het wel heel lief :) Maar, van de meeste mensen kan ik het nog steeds niet hebben hoor.

 2. Haha, ik heb echt hardop zitten lachen om je blog! Helaas zijn de Italianen bij mij op kantoor heel anders, knuffelen is echt uit den boze op het werk en een ander groot taboe is absoluut het spreken over prive activiteiten. Hoe kwam die omslag tot stand bij jou?

  • :D. Ja ik weet niet hoe die omslag tot stand kwam eigenlijk, want zij knuffelen gewoon graag, maar eerst niet met mij. Ik ben wel meer vriendschappelijk met ze geworden de afgelopen tijd want het zijn gewoon toffe mensen. Dan hoort dit er zeker bij ;).

 3. hahaha nou wel vreemd dat dit opeens ontstaan is…Doen wij ook niet op kantoor hoor…Wel bij het afscheid van mensen, en zoals deze week toen de broer van mijn collega overleed. Maar dat zijn bijzonderheden…gewoon zomaar…? ik zou er ook gek van op kijken haha. Maar als een knappe Italiaan dat zou doen zou ik het niet erg vinden;)

  • Ja in Nederland ben ik dat ook zo gewend ja, maar toen ik vertelde van mijn moeder bijvoorbeeld waren de Italianen ook degene die een knuffel gaven. Ik vind gewoon zomaar ook wel iets hebben. Dat het minder in de ‘uitzonderingen’ sfeer zit. Al zou ik het zelf echt niet initieren. Dat zit gewoon niet in me.

 4. Leuk geschreven kan mij voorstellen dat het wel een beetje wennen moet zijn :-) ik houd er ook niet van als mensen zomaar te dichtbij komen.

 5. Ik kreeg een knuffel van een collega toen m’n vader pas overleden was. Dat was de eerste keer in al die jaren dat ik er werk. En dat vind ik ook prima. We zijn het niet gewend he, haha. Op zich is het ook wel fijn hoor, lief ook. Maar het is toch zo’n ding waar je dan echt aan moet wennen.

  • Nee we zijn het duidelijk niet gewend! Ik vraag me af of het ook zo ver zou kunnen komen dat je op een gegeven moment als ‘internationale’ Nederlander dit normaal gaat vinden? We zullen zien :)

 6. Hahaha aaah! En dan nog een complimentje ook :)

  Ik heb eignelijk maar een select kringetje die ik het knuffelen echt toesta. Nouja, bij de rest ook wel (want hee,, je zou maar eens moeten zeggen dat je iets niet wil :p ) maar dat gaat wel met tegenzin. 3x zoenen vind ik ook helemaal een ramp, als ze dat toch eens af konden schaffen. Eentje is wel best.

  • Ja die drie zoenen! Man, daar wil ik van af. Er was toch ooit een actie met buttons, dat je die op kon spelden met dat je dat niet deed, of dat je alleen een hand geeft/ 1 kus geeft. :P

 7. Oja, knuffelen. Pff ik ben er niet zo van. Ik weet nooit waar ik mijn armen moet laten, haha. Maar ik ben dan ook redelijk lang en steek boven veel mensen uit. Hoewel een knuffel af en toe ook wel heel fijn kan zijn hoor!

 8. Ik ben juist gek op knuffelen haha, maar een wildvreemde zou ik niet zo snel knuffelen. Ik volg je nu.
  liefs,
  rosannevandierenn.blogspot.com

 9. aaawh. superlief. Als het bij een paar mensen blijft is het ok. stel het was een knuffel een knuffelhok ..

 10. Beautiful ingredient of material. I found your site along with accession cash to express that I get actually beloved account your site articles. Anyways I will be signing up ones supplement and in many cases My spouse and i achievement you receive correct of permission to access regularly speedily.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *