Jouw leven doet er (niet) toe

Als ‘worstelende’ twintiger stuitte ik gisteren op een artikel met 10 levenslessen van een net-dertiger. Hoe de auteur zich anders zou gedragen als hij zijn twintiger jaren opnieuw zou kunnen beleven. Het resultaat: een rij eye-openers. Niet per se vernieuwend, wel een goede wake-up call.

deal-with-my-life-gif

Met name punt 6 bleef bij me hangen; ‘The world doesn’t care about you’.
Dit moet je niet op een al te negatieve manier opvatten. Mensen geven om elkaar en zelfs in de meest verre oorden zul je op wildvreemden terug kunnen vallen (ook 1 van de lessen). Maar in the greater scheme of things, doe je er niet toe.

Most likely zal geen haan meer kraaien naar wat jij hebt gedaan, honderd jaar na nu. Misschien een ongemakkelijke les, maar wel de realiteit. Als je dit idee tot je door laat dringen, werkt dat bevrijdend. Jij leef jouw leven, anderen dat van hen. Dan komt je leven ten einde, en zijn er weer andere mensen die dat ook zo zullen doen. De meeste mensen houden zich niet zo veel bezig met wat anderen doen, maar vooral met wat zij zelf doen (en wat anderen daar dus van zullen denken). Deze quote van David Foster Wallace (goede schrijver ook overigens) drukt dat treffend uit:

That you will become way less concerned with what other people think of you when you realize how seldom they do.

Verplaats jezelf eens in deze quote. Klopt he? Hoeveel procent van je tijd ben jij bezig met je druk maken over hoe andere specifieke individuen hun leven leiden? En hoeveel tijd ben je bezig met denken over wat anderen denken over wat jij met jouw leven doet? Juist.

Een grotere ‘go’ is er niet voor het kiezen van jouw eigen richting in jouw leven. Zorg er voor dat je leven jou niet leidt, maar andersom. Dit ben jij en jij bent nu, dus volg je eigen pad. Ook de mensen die de regels opstelden, het schoolsysteem maakten en de wetten schreven, ‘deden maar (weloverwogen) wat’. Ook de mensen die in jouw ogen heel wat hebben bereikt, zijn mensen van vlees en bloed die zich afvragen of ze het allemaal wel goed doen. Om het maar even breed te trekken. Faal, ga op je bek, huil, verzuip, zwem, en kom weer boven. Volgens mij is dat wat het leven zo de moeite waard maakt. Je mag het zelf invullen. Heb een beetje lef, dat maakt het vast nog mooier.

Als ik bovenstaande quote vandaag in werking zou stellen, dan zou ik…..

Jullie vertellen dat ik bezig ben met het opzetten van een eigen bedrijfje (naast mijn baan). En dat ik het doodeng vind, en geen idee heb hoe dit nou ‘moet’. Maar ik weet al jaren dat dit mijn droom is, dus ga er voor.

Zo, gedaan! Voelt eigenlijk goed!

Wat zou jij anders doen vandaag als je de bovengenoemde quote zou laten gelden?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

23 Comments

 1. Ik ben soms nog wel iets te veel tijd kwijt met denken over wat de wereld wel niet van mij zou kunnen denken. Maar het is wel echt een treffende quote! Ik weet nog dat ik er bijvoorbeeld ooit tegenop zag om naar de sportschool te gaan, al dat “bekijks.” Maar echt, iedereen is met zichzelf bezig (ik ook), dus inderdaad; who cares?!

  • Goed voorbeeld van die sportschool, dat zorgde er bij mij ook voor dat ik jaren lang niet ‘durfde’. Maar echt, niemand let op je. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze vooral met zichzelf bezig inderdaad. Ik ben voorstander van het principe leef en laat leven, maar dat moet je ook op jezelf toepassen in dit geval, om die twijfels weg te nemen.. Soms nog best lastig :)

 2. Heb een tijdje over je blogpost na zitten denken voordat ik nu reageer. En het is zo treffend: ik heb dagen dat ik alleen maar bezig ben met wat anderen van me denken. Ben ik wel goed gekleed? Wat denkt hij niet van me nu ik een chagrijnige bui heb? Wat vind die en die van mij? Terwijl ik slechts een fractie van mijn dag besteed aan het ‘oordelen’ of het vormen van een mening over het leven van iemand anders. Absurd eigenlijk.

  Spannend hoor, het opzetten van een eigen bedrijfje! Dan zal er wel veel op je af komen. Succes!

  • Haha dank Natasja, ik denk dat ik mijzelf ook iets dergelijks voor moet schrijven. M.n. dat artikel met 10 lessons learned regelmatig doorlezen…

 3. Goed stuk! Ik weet niet wat ik anders gedaan zou hebben eigenlijk, maar wel een interessant onderwerp om over na te denken. Ik heb het nu wel met dat wij gaan trouwen, zo veel dingen gehoord van ‘maar jullie zijn nog zo jong’, ‘moet je niet eerst leven’, ‘is het een moetje?’. Als het daaraan had gelegen, hadden we nog wel vijf jaar gewacht. Maar dat willen we niet. Dus trouwen we volgend jaar.

 4. Wat een mooi stuk! Dit is waar ik me ook vaak druk over maak. Ik word er gek van om mezelf de hele tijd met andere te vergelijken, terwijl ik zelf degene ben die mijn hartje moet volgen en achter mijn eigen ideeën moet staan. Ik denk dat dit het meest lastige stukje leven is. Je kijkt toch altijd naar anderen, bewust of onbewust.

 5. Ja. Eyeopener! Ik ben iemand die het graag “goed” doet, maar voor wie eigenlijk?! Echt een levensles geleerd na mijn overspannenheid. Je leeft uiteindelijk voor jezelf. Start daarmee!

 6. Wat een mooi artikel! Ik google wel eens naar ‘pale blue dot’ en dan zie ik de wereld als een speldenknopje en dan denk ik, ach, wat maakt het allemaal ook uit. Heel rustgevend ;) Ik ben nooit zo bezig met wat anderen van me vinden, niet heel bewust in ieder geval, dus ik denk niet dat ik iets anders zou doen (dat is het voordeel van een zonderling zijn denk ik). Als ik pieker gaat het meer over of ik aan m’n eigen verwachtingen kan voldoen ipv de verwachtingen van anderen.

  • Thanks Iris! Ik ben meteen gaan googlen haha, deze foto bijvoorbeeld? http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pale_Blue_Dot.png

   Ik vond het ook direct rustgevend. Goede tip! En ja, of je wel aan je eigen verwachtingen kan voldoen, pfoe, daar durf ik nog niet eens over te schrijven want géén idee hoe je daar nou mee om moet gaan. Ik kan mezelf helemaal gek maken met die eigen hoge latten. Step by step ;)

 7. Wauw, dat is inderdaad wat ik een eyeopener noem, ga ik eens over nadenken! Ik ben mijn hele leven altijd al heel erg bezig met ‘wat zullen anderen er wel van vinden/denken’. Tel daarbij op dat ik in mijn jeugd ben opgevoed met dat motto en ongeveer 30 jaar lang ben gepest en uitgescholden, waardoor het leek dat anderen inderdáád van alles over me dachten. Dat schelden en pesten een andere reden heeft, leerde ik pas veel later.

 8. Yes, ga ervoor!! :) Je weet eigenlijk dat je je niet te veel moet laten leiden door anderen en wat ze van je denken, maar soms sluipt dat erin, die onzekerheid. Andere momenten, wanneer je juist iets doet wat je niet van jezelf verwacht zijn de mooiste momenten en geven zo’n kick! Ik moet nog een manier bedenken om dat gevoel vast te blijven houden ;)

 9. Ik ben een bijna dertiger (dus misschien is het een leeftijd ding haha!) maar ik leef steeds meer naar hoe ik wil en denk niet echt meer na bij wat anderen ervan zullen vinden. En daar wordt mijn leven inderdaad een stuk leuker van!

 10. Ja, dat wat andere mensen over me denken, dat ben ik toch nog steeds elke dag meer aan het loslaten (26 jaar ;) ). En inderdaad, dat werkt zo bevrijdend. Gewoon leven zoals je het wil leven. Leven voor jezelf.

 11. Treffende quote! En ja zo nu en dan mag ik ook geaag voor anderen denken over mijzelf haha. En hebben anderen het beter, maar hou ouder ik word hoe minder en hoe gelukkiger ik met mijn eigen leven ben :-)

  Ps spannend je bedrijfje!heel veel succes daarmee!

 12. Mooi stuk, en fijn dat jij al iemand bent die dat ook beseft. Ik besef het me al heel lang, maar helaas de mensen in mijn omgeving niet. Die vinden dat ik me moet aanpassen aan de omgeving omdat ze zich anders gaan schamen voor mij. Terwijl ze er eigenlijk geen ene fuck om geven hoe ik ben.

 13. Mooi geschreven. En wat cool je eigen bedrijf!! Ik herinner mezelf regelmatig aan de quote, voornamelijk als ik in een lastig parket geduwd wordt. Dat helpt me sterk te blijven en geen concessies te doen waar ik mij niet goed bij voel. Als ik over 10 jaar maar met mezelf kan leven, voor mij doen mijn acties er namelijk wel toe :)

 14. Het werkt inderdaad bevrijdend om te beseffen dat het er niet toe doet wat anderen van jouw acties en keuzes vinden. Ik denk wel dat het bijna onmogelijk is om je helemaal niets aan te trekken van de eventuele meningen van anderen of na te denken over wat mensen van iets vinden. Het is immers heel menselijk om te willen ‘pleasen’ of bang te zijn om af te gaan. Maar het is wel goed om je te realiseren dat fouten maken ok is en om te proberen minder bezig te zijn met ‘wat zouden anderen er van vinden als.. ‘. Goed stuk! :)

 15. Wat FIJN om dit te lezen…zo herkenbaar en zo hard nodig. Dank hiervoor!
  En ben heel benieuwd naar al je toekomstige plannen en avonturen met je eigen bedrijf. GO GIRL!

 16. Hele goede post. Zelf maak ik me nooit druk wat mensen over mij denken, maar ik zal dit zeker aan mijn beste vriendin laten lezen. Heel inspirrerend ook.

  xo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *