Wachten op je muze

Iedere blogger krijgt er weleens mee te maken, een gebrek aan inspiratie. Alsof je hoofd leeg is gezogen en je alleen nog maar kunt denken aan het niet bedenken. Een grote witte leegte.

Niemand zei ooit dat schrijven alleen een feestje is. Dat het inspireren van je lezers een eenvoudig klusje is dat je dag in, dag uit, in een handomdraai klaart. Na eindeloos online zoeken naar Writing Prompts (werkt goed als eerste redmiddel) en het lezen van stapels tijdschriften, bezoeken van tentoonstellingen en maken van lange wandelingen geef ik soms op. Blijkbaar gaat er niets uit mijn handen komen vandaag. Kunnen alle grote creatieven van de wereld mij zelfs niet inspireren.

Wat me na 1,5 jaar bloggen begint te dagen; je moet gaan tikken. Schrijven is ook werken. Beginnen. Kijken waar de woorden je brengen. SOGgen is regelmatig aan de orde bij mij, schrijf-ontwijkend-gedrag. Hoe beweeg je jouw hoofd er toe achter die computer te duiken en simpelweg te beginnen?

Tips voor het schrijven

 1. Creëer een schrijf routine. Bouw een schrijf-moment in je dagen in. Wat er ook aan de hand is, hoe je je ook voelt op dat moment, je gaat zitten en begint te schrijven. Zet desnoods een wekker zonder snooze-optie (bestaat dat? Anders lijkt dit me een goed idee voor een app…). Geen inspiratie of idee waar over te schrijven? Dat geeft niet. Zet de pen op papier of je vingers op de toetsen en begin. Ook al is het allemaal blabla. Zijn het de warrige gedachten uit je toch al lege hoofd, geeft niet. Niemand verplicht je dit stuk te publiceren.
 2.  

 3. Zorg voor een dagelijkse routine naast je schrijfroutine. Daar zijn veel grote creatieven het er over eens, in het algemeen routine en gewoonten in je dag inbouwen helpt. Een kop koffie in de ochtend, hardlopen na het opstaan, honderd keer de zonnegroet brengen. ‘s Middags de hond uitlaten om 15. ‘s Avonds uitgebreid eten, of juist niet. Al die dingen hebben invloed op je hoofd en creativiteit. Het boek van Twyla Tharpe is nog altijd één van mijn favoriete boeken hierover.
 4.  

 5. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Cliché maar heel waar als je het mij vraagt. Creëer rust om je heen zodat je volledig op kunt gaan in je schrijven. Geen onbetaalde rekeningen om je heen of was op de vloer. Ruim de boel op.
 6.  

 7. Zorg ervoor dat je op momenten dat je wel het licht ziet, een notitieboek of smartphone bij de hand hebt. Schrijf je ideeën op. Maak vast concepten aan op je blog. Hoe onnozel of op dat moment oninteressant het idee ook lijkt, wellicht heb je er later wat aan. Dat is het mooie van concepten. Die zijn alleen zichtbaar voor jou zelf. Zit je weer eens half SOGgend achter de computer? Pak dan zo’n concept er bij.
 8.  

 9. Open je favoriete boek, blader naar een mooie passage en schrijf die letterlijk over. Of doe dit met je favoriete blogpost, krantenartikel of column. Niet om te publiceren natuurlijk, maar als vingeroefening. Tegelijk oefen je zo jouw eigen toon van schrijven. Schrijf onder dit stuk door in je eigen woorden. Verwijder het eerste stuk en pas je concept aan naar een volwaardig stuk of verhaal. Publiceren is niet noodzakelijk, maar wie weet wel heel leuk!

 

Voordat je nu direct aan de slag gaat of je routines gaat verzinnen, heb ik nog wat inspirerende websites voor je. Die kan je inbouwen in je ontbijtroutine, bijvoorbeeld.

The Write Practice  – voor oefeningen en handige tips voor schrijvers. De nieuwsbrief is een aanrader.
 
Philosophers Mail - De Daily Mail maar dan voor filosofen.
 
Brainpickings – Lessen van grote creatieven, inspirerende interviews en quotes. Ook deze nieuwsbrief kan ik je aanbevelen.
 
Girl lost in the city – blog met een leuke mix van zowel diepgaande, als gewoon leuke columns.
 
Guardian, New Yorker en een boel andere nieuwssites. De stukken hier zijn voor mij regelmatig bron van inspiratie.
 
Hoe zorg jij dat je als schrijver/blogger in vorm blijft?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

5 Comments

 1. Ik blog zelf inmiddels 12 jaar en verbaas me er soms nog steeds over dat ik het nog steeds doe en ook nog in de meeste gevallen met plezier. Het scheelt ook wel dat ik nu meer feedback krijg dan de eerste jaren, maar in de eerste plaats doe ik het omdat ik het leuk vind. Ik heb ook regelmatig het probleem dat de inspiratie niet wil komen. Gewoon maar gaan zitten werkt dan voor mij niet. Mezelf dwingen werkt bij mij averechts. Deadlines gaat mijn creativiteit en inspiratie letterlijk dood aan. Ik heb mezelf lange tijd gedwongen om elke dag te schrijven maar op een gegeven moment ging dat tegen staan. Ik doe het nog steeds elke dag, maar wel met de gedachte dat ik ook een keer mag overslaan, dat werkt voor mij juist het beste. Wel is het bij mij een soort van routine dat ik ‘s avonds het artikel voor de volgende dag schrijf.

 2. Wat een goede tips. Ik vind het heel knap dat veel persoonlijke blogs iedere dag of meerdere keren per week artikelen hebben en dat ook volhouden. ik zou dat denk ik niet kunnen.. Bij mijn blog is het een beetje anders natuurlijk, omdat ik recepten maak, maar ik merk wel dat ik het soms lastig vind om iedere keer weer een leuk verhaal om een recept heen te schrijven!

 3. Leuk blog, goede tips! Ik kan zelf nog wel even vooruit met het vertellen van al onze avonturen in Nieuw-Zeeland. Die was bezorgde ons zoveel prachtige momenten dat ik nog wel even bezig ben met vertellen ;-) Daarnaast heb ik ook nog best wat concepten staan. Elke keer als ik wat bedenk (op de fiets, als ik een stukje loop, als ik onder de douche sta of in bed lig en nog niet kan slapen…) zet ik het maar meteen heel beknopt in een concept. Nu nog alles uitwerken, pfff ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *