In praise of: niks doen

P1040329

Je weet dat je genoeg hebt gehad als je de konijnen geen eten kunt geven zonder in huilen uit te barsten. Weer wat extra’s te doen. Je op je 25e uitgeblust op de bank zit op zondagavond omdat je de volgende dag weer moet werken. En daar eigenlijk nog geen dag mee bent gestopt. Je nergens een gaatje vrij hebt in je agenda om he-le-maal niks te doen.

Doe jij dat nog wel eens, niks?

Ik niet meer.

Toen ik klein was zat ik uren op de bank voor me uit te staren. Te denken. Het was niet vervelen, ik vond het niet saai, het was nadenken en wegdromen. Helemaal nergens mee bezig zijn. Hangen. Tot grote ergernis van mijn vader, die dacht dat ik me verveelde. Zich afvroeg waarom ik niet met vriendjes en vriendinnetjes ging spelen.

In die jonge jaren ben je nog het meeste bent zoals je echt bent en je zou gedragen in een wereld waarin jij het middelpunt zou zijn. Met de jaren komt de wijsheid. Je bent niet het middelpunt van het universum. Let op anderen. Hou je schaapjes op het drogen. Werk hard om je dromen waar te maken en je sociale contacten te onderhouden.

Maar weet je, soms moet je even terug naar die basis. Of je vanuit die basis nou veel, of weinig behoefte hebt aan niks doen, alleen met jezelf zijn. Je hebt dat nodig. Je hoofd tot rust laten komen zonder invloeden van buitenaf, blèrende muziek op de achtergrond of bliepende telefoons.

In alle drukdoenerij en aandacht voor ambitie, carrière, verder groeien en jezelf ontwikkelen is er een belangrijk onderdeel dat we structureel vergeten:

 

SPECTACULAR(2)

 

Zet al de dagelijkse dingen even aan de kant. Reserveer een uur of meer, afhankelijk van wat jij nodig hebt, om even helemaal niks te doen. Het brengt je meer dan je denkt. Noem het goedkope en makkelijke meditatie. Maar het werkt. Even helemaal niks doen.

 

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

12 Comments

 1. Helemaal niks doen… Dat moet jaren geleden zijn. Wil dat gerust nog eens proberen want ik ben zelfs mijn vakantie al vol aan het plannen. Tips zijn welkom :)

 2. Ik vraag me altijd af wat ‘niets doen’ is. Voor mijn vriend is dat op de bank liggen en muziek lezen, maar ik kan dat niet. Voor mij is ‘niets doen’ eigenlijk tijd besteden zoals ik het op dat moment wil, zonder het vast te leggen. Dus dat ik op zondag geen plannen heb en dan die dag wel beslis of ik in bad ga of een boek ga lezen. In elk geval me-time.

  Ik kon dat jaren niet, maar dat lukt me tegenwoordig toch echt wel. Of gewoon mijn werk aan de kant leggen (want werk ligt er altijd) en een jankfilm opzetten. Ook dat is voor mij ‘niets doen’.

  Eigenlijk valt of staat bij mij alles met ‘Niets moet, alles mag’. Zodra het dat is, is het ontspannen en dat is wat ik nodig heb.

 3. Ik doe altijd niets in de trein! Ik kijk alleen maar naar buiten, soms met wat muziek erbij, vaak ook niet. Heerlijk vind ik dat. Verder kom ik er niet aan toe – ik ben druk met verplichtingen en hobby’s en ‘vul’ de resterende tijd met tv, telefoon, dat soort dingen.
  Soms merk ik ook echt dat ik het nodig heb, vooral als ik het gevoel heb dat de dagen te snel gaan, ik constant moe en huilerig ben, dat idee.

 4. Ik zou dat dus echt niet kunnen. Althans, ik verveel me dan ook gewoon. Ik vind het altijd ‘knap’ als anderen het wel kunnen.

 5. Mooi geschreven Anne… herkenbaar voor velen. Hoe voel je je op dit moment? Kun je nog wel eens een zondagavond genieten voor de maandag aanbreekt? Niets doen.. dat is een grote betekenis. Een boek lezen of lekker wandelen telt dan voor mij ook, helemaal niets doen dan ‘vreet’ ik mezelf helemaal op. Wat is voor jou niets doen? Telt dit dan ook mee? Of alleen het zitten op de bank?

 6. Ik probeer het weleens om niets te doen. Het resulteert meestal in een schuldgevoel over de dingen die ik had kunnen doen. Dus helaas maakt het niets doen mij niet zo zen.

 7. Ik vind het heel moeilijk om niks te doen. Ik heb altijd het idee dat ik zoveel moet, al doe ik genoeg leuke dingen. Afgelopen januari heb ik mijn bachelor gehaald en tot september heb ik collegevrij omdat ik dan pas aan mijn master begin. Dit halve jaar is dus voor leuke dingen, maar inmiddels ben ik al drie keer ziek geweest, lijkt net of de vermoeidheid van afgelopen jaren er nu ineens uitkomt. Ik moet weer leren om ook gewoon eens te ‘hangen’.

 8. Goed punt, doe ik ook nauwelijks meer. Soms, in de trein, met een muziekje op. Dagdromen. Of in bad, even niet lezen. Maar bijna altijd doe je wel wat. Want anders is het ‘zonde van de tijd’. Stom eigenlijk. Goede tip dus!

 9. Niks doen vind ik misschien wel het lastigste dat er is, en tegelijkertijd is het zo belangrijk! Meestal als ik niks doe denk ik aan al het werk dat ik had kunnen doen en moet ik oppassen dat ik er geen ‘schuldgevoel’ aan over hou. Terwijl niks doen een mens zoveel op kan leveren.

 10. Interessante blog en leuk om de reacties te lezen ook. Voor mij is niets doen ook een stuk wandelen of de tijd nemen om lekker te gaan lezen. Echt alleen voor me uit staren kan ik lastig, ook als kind al niet. En als ik dat doe, lukt het me ‘t beste in de zon. Opeens lukt dat mijmeren dan een stuk beter. Gelukkig komt er weer mooi weer aan ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *