Het uiteinde van Berlijn

Zondagen zijn er voor lange wandelingen. Het loslaten van de voorbije week. Opladen voor een nieuwe. De zon op je gezicht en gaan naar het onbekende. Bijvoorbeeld naar de randen van Berlijn. Anderhalf uur van bij mijn huis vandaan. Het lijkt wel een citytrip. In die tijd vlieg je ook van Berlijn naar Amsterdam. Maar goed. Marzahn dus. Om precies te zijn, de Ahrensfelder Berge.

20140216_132342

Volgens mij leer je een stad het beste kennen, door ook de plaatsen te bezoeken waar niets te beleven valt. Die ‘gewone’ plekken zijn de beste weergave van het dagelijkse leven. Plaatsen zonder diepe cultureel/historische betekenis. Maar voor veel mensen hun omgeving, hun thuis.

In het geval van Marzahn is er een soort kleine cultuurshock. Oud oost-Berlijn en het communistische verleden is duidelijk zichtbaar in de triest ogende woonblokken. De straten bestaan uit betonplaten. De parken bezaaid met troep. Het vuil ligt overal. Mensen hangen uit hun ramen en kijken van tien hoog naar beneden. Ik vraag me af of dat niet gevaarlijk is. Kwajongens rennen door de buurt gewapend met flesjes cola, telefoons en takken. De reclamezuilen schreeuwen je toe, maar ze lijken allemaal misplaatst in deze omgeving. Ik vond het bijzonder. Daarom deel ik graag wat impressies met je.

1962845_10203250966940058_1249733418_n
En het waaide. Heel hard. Het leek Nederland wel. Vandaar dat het filmpje een beetje… schockerig is.

Zoals je kunt zien, dit is de rand van Berlijn. De stad die als een eiland in Brandenburg ligt. In de verste verte geen volgende te bekennen.

 Hoe ontdek jij een stad?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

18 Comments

  1. Ik zei het al op Instagram, maar wat heb je de omgeving prachtig vastgelegd!
    En ik doe precies wat jij doet, de ‘vergeten’ plekjes opzoeken.

  2. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik ga eigenlijk veel te weinig de stad uit (Amsterdam) en naar omringende (natuur)gebieden. Zou ik echt vaker moeten doen!

  3. Lijkt me gek om te zien dat het daar zo anders is. ‘Het loslaten van de voorbije week’, mooi gezegd! Ik zou vaker moeten wandelen op zondag.

  4. Die tweede foto… amazing. Echt wat een prachtig shot! Berlijn heeft voor altijd iets ‘rauws’. Deze foto’s bevestigen dat, maar dan met een zachte gloed er over..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *