Het belang van een hobby

Ik verslik me in mijn havermoutpannenkoekje als ik de mail lees. De comment-functie op mijn blog is uitgeschakeld vanwege een spamaanval. Wat?! Maar hoe moet dat nu? Het is zaterdagochtend en op dat moment weet ik zeker dat dit probleem op z’n vroegst op maandag verholpen zal zijn. Met een zuur gezicht schuif ik de computer opzij. Dan maar geen blog vandaag.

Als klein kind had ik iedere week een andere hobby. Ik deed ‘proefjes’ om uitvinder te worden (lijm en glitters bij elkaar doen, dat hard laten worden en dan in de fik steken). Schreef boeken in schriftjes die ik dan door de klas liet gaan zodat mijn vrienden mee konden leven met het verhaal, want mijn hobby was schrijven. Toen wilde ik een poppentheater starten, als hobby. En ik deed aan rolschaatsen (wat later nog terugkeerde toen ik aan roller derby deed – dat terzijde). En archeologische opgravingen. Maar maakte ook schetsen. Want wilde leren tekenen.

Een hobby waar je echt om geeft, waar je jezelf in kunt vinden, dat is hard zoeken. Na 24 jaar heb ik er een gevonden. Bloggen. Nooit gedacht, niet te voorspellen. Wat is dit leuk zeg. Bijkomstigheid van een hobby is ook dat je ‘m onmogelijk los kunt laten.

Mijn vriend begreep er eerst niks van. Waarom was ik nou zo uit het veld geslagen door die spam-aanval? Het was toch ‘maar’ mijn blog? Toen ik de vergelijking trok met zijn wielrennen viel hij stil. Een hobby die hij al 1,5 jaar niet uit kan voeren. Dat is pijnlijk. Een aanrijding met blijvende schade gooide roet in het eten.

Een hobby is een passie. Een bezigheid die raakt aan je persoonlijkheid. Waar je je ziel en zaligheid in kwijt kunt. En waar ze je diep kan raken. Bij negatieve reacties op jouw werk, bij te vlakke leercurves, op momenten dat je ze niet uit kunt voeren. Een hobby is een stukje van jezelf. Dat moet je koesteren.

Wat is jouw mooiste hobby?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

16 Comments

 1. Ik kan niet zeggen dat bloggen (schrijven) een hobby is, maar wel wat er bij komt kijken, het delen van informatie en andere helpen. Daarnaast is hoola hoepen een steeds grotere hobby geworden.

  Wat vervelend voor je vriend zeg!

 2. Teken en schrijven, al dan niet voor mijn blog. Deze twee dingen brengen mij tot rust, scheppen ruimte en energie. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik dit niet meer zou kunnen doen.

 3. Mijn hobby’s waren ooit paardrijden en saxofoon spelen met het orkest. Vooral het paardrijden was mijn alles.
  Nu is bloggen mijn hobby, net als reizen. :)

 4. Wat ontzettend leuk geschreven. Ik herken me hier volledig in. Ik ben ook zo’n persoon die 1001 hobby’s heeft gehad, maar twee er van bleven: reizen en schrijven. En samen is dat inderdaad bloggen. Vind het fantastisch, kan er echt mijn ei in kwijt. Nu nog groeien in bezoekers…

 5. Ik herken het! Ik ben zelf gek op het maken van zeep en andere cosmetica, en mensen behandelen het alsof het ‘maar’ zeep is. Terwijl ik er wel al mijn passie in heb gegooid.

  Bloggen is an sic geen hobby voor mij, maar een samenvoeging van 2 hobby’s: het onderhouden van een website en schrijven.

 6. Haha oh wat jammer, wat is dat juist zo een Spamaanval?
  Ja mensen begrijpen vaak niet hoe veel werk er kruipt in een blog. Soms verwaarloos ik de mijne een beetje. Te druk met andere dingen (foei, maar school gaat voor?)

 7. Wat een mooi geschreven stukje. Ik heb meerdere hobby’s die mij aan het hart gaan als het niet lukt, om wat voor reden ook. Dat is onder anderen bloggen, maar ook fotografie.
  Het is mooi om zulke hobby’s te hebben en ergens je ‘ei’ in kwijt te kunnen.

 8. Tekenen is mijn hobby. Ik doe het al mijn hele leven. En schilderen ook. Maar ik doe het veel te weinig tegenwoordig. Ik heb er wel een nieuwe hobby bij : bloggen. Met een zelf gemaakte illustratie bij elke post ;)

 9. Ah wat vervelend zeg, zo’n aanval op je blog! Gelukkig is het goedgekomen.
  Mijn hobbies zijn sporten, reizen, lezen en sinds kort ook bloggen!
  Liefs, Anne

 10. Wat mooi en goed beschreven….zo is het echt!

  (ik ervaar dat vooral met mijn enorme liefde voor kunst & cultuur en het feit dat ik daar maar niet mijn van lijk te kunnen maken…dat doet pijn en het doet nog meer pijn als mensen zeggen ‘misschien moet je maar wat anders gaan doen’ – alsof ze mij helemaal uitgummen als mens – niet leuk!)

 11. Muziek spelen. Dat doe ik al sinds mijn zesde ofzo. Samen met grootvader en tante. En ik hoop dat ik het net als mijn grootvader tot mijn negentigste zal kunnen doen.

 12. Heftig voor je vriend!

  Bloggen is voor mij ook m’n alles, zo’n fijne uitlaatklep! Toch ben ik ook weer meer gaan lezen, dat deed ik vroeger echt heel vaak, heerlijk ontspannend. Ik heb ook jaaaaren klarinet gespeeld, maar dat kan ik me al die jaren nog amper voorstellen, haha.

 13. Wat leuk geschreven en ook een eye-opener. Ik ben bij mezelf te rade gegaan. Wat is mijn blog nu eigenlijk voor mij. Ik denk ook wel een hobby, een baan is het in elk geval niet :) Toch voelt het niet zo. Niet dat ik het niet leuk vind (geloof me, anders was ik al lang gestopt), maar het is denk ik niet hobby-achtig. Als iemand mij vraagt wat voor hobby’s ik heb begin ik steevast over lezen, fotograferen, wandelen en fietsen. Alsof wandelen een echte hobby is… Apart fenomeen, ga ik over nadenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *