Hard out here zo zonder muziekrechten

Lily Allen is zo’n zangeres die ik kan waarderen vanwege zowel hoe haar nummers klinken, als de lyrics die daar bij horen. Nu kan ik totaal niet zingen. Maar meebleren op haar muziek doe ik zonder een greintje schaamte. Haar recente nummer ‘Hard out Here’ is geen uitzondering.

Dus ik blij naar youtube, omdat ik die clip toch ook wel wil zien.

Schermafbeelding 2014-01-18 om 21.51.36

Say what now? Huilen dit. Je mag die clip hier dus niet bekijken. Is er eindelijk een semi-feministisch nummer met een semi-feministische clip er bij, waar nog allerlei ‘extra’s’ in zouden zitten die het punt nog beter duidelijk maken…. Mag ik hem vanuit mijn thuis niet bekijken.

Point being: kijk jij die clip voor mij. En laat me weten wat je er van denkt. Er is namelijk nogal een discussie geweest omtrent het filmpje. (Ik plaats hier de link die bij mij de sadface melding gaf. Embedden kan niet want ik mag de html code niet inzien. Kan natuurlijk in de comments worden gezet door mensen met tijd over? ;))

http://www.youtube.com/watch?v=E0CazRHB0so

Nou goed, nog even over die clip. Zowel de tekst als de clip maken een punt; de entertainmentindustrie is zo gefocust op uiterlijkheden en perfecte plaatjes, dat je je daar bijna niet aan kunt ontworstelen. Er is zoveel ongelijkheid en onrecht, daar kun je je niet bij neerleggen. Met sarcastische uitspraken en verwijzingen naar bijvoorbeeld Robin Thickes nummer Blurred Lines heeft Allen er een kunstwerkje van gemaakt (ok, ik vind dit ook, maar dus op basis van alleen het nummer zelf).

Maar, zeggen criticasters van dit nummer, sinds wanneer kun je niet zowel feministisch zijn, als anti-racistisch? Voornamelijk donkere danseressen schijnen Allen te vergezellen in de clip, al twerkend. Allen is de enige die de ‘leiding’ neemt als blanke persoon en zet daarmee de donkere vrouwen in een ondergeschikte positie.

Volgens mij is Lily’s voornaamste doel met het nummer om de discussie aan te wakkeren, te zorgen dat de aandacht voor ongelijkheid en vertekende lichaamsbeelden niet verzwakt. Ze heeft zelf al gereageerd op de hele discussie die is ontstaan, bijvoorbeeld via de volgende tweet:

Allen responded in a tweet saying the video had “nothing to do with race”. It had been “meant to be a lighthearted satirical video that deals with objectification of women within modern pop culture … The message is clear.” (bron)

Goed, terwijl ik hier nog even een potje ga janken omdat ik de video niet mag kijken, aan jou de vraag:

wat vind jij?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

7 Comments

 1. Tja, de clip. Ik heb hem gekeken en het is niet echt mijn style van video. Maar het nummer, de tekst, vind ik echt top. En dat ze dan gelijk weer een negatief punt moeten zoeken, laat ook wel weer zien hoe de criticasters in elkaar zitten…. Als iemand met een goed punt komt, gelijk er iets tegen in brengen.

  • haha ok ;) Ja soms heb ik ook een beetje het gevoel dat zo’n andere discussie opwerpen de aandacht van het oorspronkelijke punt afhaalt. Wat in mijn ogen dan weer geen goede zaak is. Alsof mensen telkens iets ‘nieuws’ nodig hebben om op af te geven, ook al heeft iemand een sterk punt gemaakt?

 2. Gebruik je Google Chrome? In dat geval even de extension “hola!” installeren. Daarmee kan je websites (legaal) om de tuin leiden en net doen alsof je in een ander land bent, en kan je de video dus waarschijnlijk wel zien! (werkt overigens ook voor Netflix! heel erg fijn)

 3. Ik heb ooit eens ergens gelezen dat als je dan ‘pwn’ typt, voor het woord ‘Youtube’ in de link dat je hem dan wel zou moeten kunnen bekijken. Maar zelf nooit geprobeerd..
  Omdat ik nu op mijn tablet zit js dat ook lastig, maar misschien heb je er iets aan, misschien doet het helemaal niks ;)

  Xx May

 4. Dat is ook echt een favoriet nummer van mij! Heerlijk zo (vals) meezingen!

  Maar even, ik begrijp de consternatie niet zo goed. De mensen die er op reageren met ‘hoe kan je feministisch zijn als je zwarte vrouwen halfnaakt laat twerken’ begrijpen 1) de zin: “And if you can’t detect the sarcasm then you’ve misunderstood” niet (zowel visueel als tekstueel) en 2) zien even heel handig die blanke man/manager over het hoofd die in de operatiekamer aanwijzingen geeft, de meisjes voordoet hoe ze moeten dansen/twerken en Lily Allen laat zien hoe ze sexy de velgen van een auto kan soppen. “It’s hard out here for a b*tch”, inderdaad, en Lily weet dat toch spottend te brengen.. Leek mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *