Haar Ambitie: Sylvia Kuijsten

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je straks hier terecht.

Vandaag het eerste artikel in deze serie. Sylvia Kuijsten deelt haar verhaal. Tijdens haar studiejaren kwam Sylvia er achter waar haar passie en ambitie lagen en liet geen kans aan haar voorbij gaan om het allemaal waar te maken. Aan haar het woord!

 

‘Grijp je kansen!’

Toen ik klein was leek het leven zo makkelijk. Ik zou netjes mijn lagere en middelbare school afronden, cum laude afstuderen in rechten, bij een tof advocatenkantoor gaan werken, een leuke man ontmoeten, rond mijn 27e kinderen krijgen en lang en gelukkig leven. Inmiddels weten we allemaal dat dit lang niet altijd zo gemakkelijk gaat en dat we op de weg naar het verwezenlijken van onze dromen de nodige modderpoelen, valkuilen en donderwolken tegenkomen.

24Lentes5Die kleine naïeve uk is er niet meer. Inmiddels ben ik 23 en studeer Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University. Ik werk doordeweeks twee dagen als studentredacteur bij het universiteitsblad, ben in het weekend bakkerhulpje in een supermarkt en werk verder als freelance copywriter & tekstcorrector.

Die lagere en middelbare school sloot ik zoals gepland netjes af, ook het eerste rechtenjaar haalde ik ruimschoots. Daarna ging ik op kamers en ontdekte het echte studentenleven. Ik werd lid van een studentenvereniging en sloot me aan bij verschillende commissies binnen de studievereniging. Ik deed bergen bestuurservaring op, was regelmatig aanwezig bij sociale en studiegerelateerde activiteiten en kwam erachter dat het beroep van rechter veel beter bij me paste dan de advocatuur. Ondertussen bleef ik ook schrijven, want dat was al van kleins af aan een passie. Columns, verhalen, recensies; ik probeerde van alles uit en plaatste dat op mijn blog. Ik zag het echter altijd als een hobby en dacht dat ik nooit daadwerkelijk met schrijven mijn brood zou kunnen verdienen.

Het was niet allemaal unicorns en regenbogen, want na dat eerste jaar begon ik te worstelen met de studie. De stof bleef interessant, maar waar ik mondelingen en papers moeiteloos haalde, bleken schriftelijke tentamens een enorm struikelblok voor me. Gevolg: het regende hertentamens, ook moest ik regelmatig een vak overdoen. Inmiddels ben ik 5,5 jaar bezig met de bachelor en ben ik nog 1 vak verwijderd van dat felbegeerde bachelorpapiertje. Om me heen zie ik hoe vriendinnen en studiegenootjes afstuderen, terwijl er voor mij nog een hele master wacht. Dat is wel eens lastig en het lijkt alle andere dingen die ik doe enigszins te overschaduwen. Twijfel en onzekerheid alom.

Toch heeft die lange bachelorduur absoluut een heel positieve keerzijde. Ik heb namelijk langer de tijd om te ontdekken wat ik nu echt wil. Zo ben ik in februari 2013 aan de slag gegaan als freelance copywriter & tekstcorrector en dat bevalt me nog steeds erg goed. Ik sleep geen miljoenendeals binnen, maar krijg toch regelmatig leuke kleine opdrachten. Ook redigeerwerk vind ik erg leuk om te doen, het geeft veel voldoening om teksten met wat kleine wijzigingen beter te maken. Het lijkt er dus op dat met schrijven wel degelijk brood te verdienen valt. Verder is het studentredacteurschap bij het universiteitsblad waar ik in augustus 2013 mee begonnen ben echt een droombaan. Toffe, inspirerende en diverse collega’s, interessante, uitdagende opdrachten en naast hard werken genoeg ruimte voor gezelligheid. Misschien nog wel het belangrijkste: ik leer door dit werk mijn grenzen te verleggen en kom mezelf ook vaak genoeg tegen. Erg waardevol.

Tot nu toe ben ik het meest trots op mijn columnbundel die ik in mei 2012 heb uitgegeven. Ik was erg benieuwd hoe dat hele uitgeefproces precies in zijn werk zou gaan en het bleek een toffe en leerzame ervaring. Ik ben er absoluut niet rijk mee geworden, maar het is fantastisch om je eigen werk in handen te houden.

Ik ben heel benieuwd naar wat de komende jaren me gaan brengen. Het beroep van kinder- en strafrechter spreekt me nog steeds erg aan, ook een eigen tekstbureau lijkt me fantastisch. Wie weet kan ik het rechterschap ook wel combineren met het schrijven van boeken. Ik laat de opties zoveel mogelijk open.

 

Als tip voor de mensen die ook nog wel eens twijfelen over wat ze nu écht willen: probeer dingen uit, doe ervaring op, grijp de kansen die je krijgt. Met name het studentenleven is de perfecte periode om uit te zoeken wat je wilt. Als je net als ik van schrijven houdt: schrijf voor verschillende sites in jouw interessegebied, probeer redigeerwerk uit en achterhaal waar je goed in bent. Wacht niet tot het werk naar jou toe komt, maar ga actief op zoek naar dingen die waardevol zijn voor jouw toekomst. Geloof me, je krijgt er veel voor terug!

Bedankt Sylvia, voor het delen van je verhaal. Ik geloof er ook helemaal in dat je studententijd het perfecte moment is om jezelf te leren kennen en uit te vogelen welke kant je op wilt. Herken jij Sylvia’s verhaal?

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

17 Comments

 1. Wat een (in mijn ogen dan) bijzondere combinatie! Ik denk ook dat je, juist door de tijd te nemen, veel beter kan ontdekken wat je nu juist wel en niet wil. Ik ben door mijn studie heen gevlogen en meteen gaan werken en vraag me soms echt nog af of dat nu wel het beste was :)

 2. Ik herken me zeker in haar verhaal wat betreft haar studietijd. Ik heb er namelijk ook langer over gedaan om mijn bachelor te behalen dan studiegenoten omdat ik altijd een baan (soms deeltijds, soms voltijds) gehad heb terwijl ik studeerde. Ik ben echter blij dat ik die weg heb bewandeld want het heeft me veel geleerd. Nu kan ik dit jaar hopelijk mijn master behalen. Niet iedereen volgt de “traditionele” routine en dat is maar goed zo. Ik denk dat haar 2 passies zeker te combineren vallen ook al is het iets wat niet vaak voorkomt.

 3. Mooi verhaal. Goed ook om er goed over na te denken wat je wilt en daar geregeld even bij stil te staan.
  Ik heb er spijt van dat ik mijn studententijd zo snel heb doorlopen. M’n HBO diploma heb ik in 4 jaar gehaald waarvan ik ook nog een half jaar in het buitenland heb gezeten omdat ik mijn minor in Australië heb gedaan. Daarna meteen aansluitend een baan en nu 3,5 jaar later heb ik bedacht dat ik een pauze nodig heb. Ik heb mijn baan opgezegd en ga ik een half jaar reizen. Uiteindelijk kom je jezelf toch altijd tegen..

 4. Was een super leuke samenwerking zo! :-D

  En een erg mooi, openhartig verhaal. Ik kan je vertellen: je hebt nog tijd zat! Ontdek het allemaal maar! Ik ben wel een klein beetje jaloers op je, hoor, op wat je allemaal doet & aanpakt!!

 5. Leuke serie Anne, ik ben heel benieuwd wat er nog meer gaat komen. En Sylvia, jij komt er wel, weet ik zeker!

 6. Mooi omschreven en ik denk een heel interessante combinatie, zeker in de advocatuur is een wereld te winnen met goede teksten of begrijpelijke “echte” verhalen. 23… je hebt nog jaren de tijd! Met deze inzet kom je er wel :-)

 7. Leuk om te lezen, heel menselijk. We zijn hier om ervaringen op te doen en zo elkaar te inspireren. Goed bezig Sylvia en Anne!

 8. Ik probeer wel voor zoveel mogelijk dingen te schrijven ja, maar ik hoop nog steeds dat ik mijn bachelor toch sneller haal! Ik vind haar verhaal wel inspirerend, fijn dat ze uit kan zoeken wat ze nu echt wil. :)

 9. Wat leuk om de reacties te lezen! En super tof dat ik het spits mocht afbijten, ben al benieuwd naar de verhalen van de rest :)

 10. Wat een mooi verhaal, inspirerend ook! Soms duurt het wat langer voordat je erachter komt wat echt bij je past en wat werkt voor jou, maar als je er uiteindelijk achter bent kun je veel doelgerichter te werk gaan. Ben net als de anderen ook benieuwd naar het vervolg van deze serie!

 11. Zéér inspirerend verhaal, wat een mooi avontuur is het leven toch ook! :)
  Tof dat je doet wat je graag wilt doen en dat je er steeds beter in word en groeit! Succes met je laatste vak en je kunt het hoor!

 12. Ik vind het net ales een aantal andere lees ik al, een bijzondere combinatie. Rechten studeren en daarnaast schrijven voor een blad en bloggen. Heel divers en daarom juist zo leuk en inspirerend. Nou en dat je er al langer dan 5 jaar over doet… ik snap het gevoel wel, maar je bent nog zo jong!! Net wat je zegt, het geeft je de tijd en de ruimte er over na te denken.

 13. Leuk om te lezen! Ik ben me de laatste tijd pas wat meer bewust van wat ik graag wil. Ik ben al 31, dus ik ben er wat later bij. Knap dat jij dat nu al doet op je 23e (en jonger), goed om uit te vinden wat je wilt. Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *