Haar Ambitie: Natasja

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je hier terecht.

Natasja schreef voor deze special een gastblog over haar ambitie voor 2014. Een persoonlijk verhaal dat mijzelf erg nauw aan het hart staat, en waar ik me goed in kan vinden. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!

Haar Ambitie: Natasja

Ambitie. Het streven naar carrière maken en vaak in een adem genoemd met “zucht, dorst naar eer of roem”. Persoonlijk snap ik dat wel: ik associeer ambities altijd met grootse plannen. Met mensen die weten wat ze willen, alles opzij zetten om een mooi doel te bereiken. Slimme plannen uitvoeren en die weten om te zetten in een eigen onderneming, goedlopende zaak of andere succesvolle invulling. Maar ik associeer ambitie ook met meer, groter, beter. Dat botst nogal eens met mijn karakter. Niet dat ik geen ambities heb, maar de immer kritische twijfelaar in mij is moeilijk tevreden te stellen. Het is namelijk nooit goed genoeg.

Een typisch trekje van een perfectionist, dat zich bij mij al vroeg uitte en eigenlijk nooit meer weg is gegaan. Best Natasja - Eftelinglastig in een maatschappij als de onze waarin alles altijd sneller, groter, beter lijkt te moeten. Met ups & downs sloeg ik mezelf door mijn tienertijd, leerde mezelf als twintiger eigenlijk pas goed kennen en schoot volledig in de stress toen ik de dertig naderde en mezelf afvroeg of ik ‘het niet inmiddels gemaakt had moeten hebben’.

Om aan die zeurende vragen te ontsnappen, besloot ik eindelijk die soloreis naar Australië te maken waar ik al jaren van droomde. Tien weken lang was ik ver van mijn gewone dagelijkse leventje. Hoewel… ik trapte in dezelfde valkuilen als thuis en ontdekte in de maanden na thuiskomst dat ik dan wel een geweldige reis had gemaakt maar die zeurende vragen waarvoor ik juist was weg gevlucht, nog steeds werden gesteld. Logisch, want die zeurende vragen werden gesteld door mezelf… Niemand die tegen me zei dat het beter moest. Niemand, behalve ikzelf. Het duurde nóg een jaar voor ik me eindelijk realiseerde dat ik ook eigenlijk helemaal niet wist wat ik dan wel wilde dat zoveel beter zou zijn. Over eureka moment gesproken…

Met dat eureka moment in m’n achterhoofd besloot ik dit het dit jaar eens anders te doen. Geen ellenlange lijsten waarin ik mezelf opleg nu écht drie keer per week te gaan sporten, eindelijk die overtollige kilo’s afNatasja - Great Wall of China te vallen, op zoek te gaan naar die droombaan, nog zo’n reis van m’n leven te maken of eindeloos mijn inner self te verbeteren.

Mijn ambitie ligt dit jaar in het ontbreken van ambities! Daar is namelijk helemaal niets mis mee, realiseer ik me nu. Het hoeft niet altijd Harder, Better, Faster, Stronger, om Daft Punk maar even te citeren. Want ook al lijkt het soms alsof alles alleen maar buiten je comfort zone gebeurt, daarbinnen is het soms al lastig genoeg om ‘je ding’ te doen. Leven in het nu, mijn eigen dingen doen en daar blij van te worden, zonder me steeds af te vragen wat anderen daarvan vinden of mezelf te willen verantwoorden, is al een uitdaging op zich. Zien wat de rest van dit jaar me gaat brengen en niet torenhoge verwachtingen koesteren, van mezelf en van anderen zie ik dan ook als een mooi streven voor 2014. Heb ik toch zomaar ambities.

Bedankt Natasja. Dit inspirerende en persoonlijke stuk zet hopelijk ook anderen aan het denken. Voel je vrij om een reactie achter te laten met vraag, opmerking of compliment over dit stuk!

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

18 Comments

 1. Mooi stuk! En ook best een beetje confronterend, want ik ben de afgelopen twee jaar aan het proberen een soort 2.0 versie van mezelf te maken en, hoewel het soms heel fijn voelt om zo constructief bezig te zijn.. Soms is het ook gewoon doodvermoeiend. ;)

  • Ik probeer mezelf ook wel te verbeteren hoor! Maar dit keer zonder mezelf daarbij af te straffen als het niet zo goed lukt als ik zou willen :) Loslaten is soms nog veel fijner!

  • Ok. Te rare reactie eigenlijk.
   Maar eehm.. Ik vind het echt fijn dat je je eureka moment gehad hebt. Weet jij trouwens ook wel :) Het is goed om soms ambities te hebben die je verder duwen dan waar je in eerste instantie stond, maar soms komen die stappen ook als je je realiseert dat dat waar je nu staat ook de moeite waard is. Het hoeft niet altijd beter, heftiger.. Genieten van het nu is misschien nog wel belangrijker.

   • Hahahah! Die reactie kon prima hoor! ♥ Ik wil ook zeker niet de rest van m’n leven op dit punt blijven zitten maar voor nu focus ik liever op mezelf en wat ik nu doe inderdaad. Al lastig zat.

 2. Mooi geschreven. Open & eerlijk ook. Ik denk dat veel mensen daar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen; voor zichzelf leven en minder gericht zijn op wat er buiten henzelf gebeurt.

  • Dank je, hopelijk zet het meer mensen aan het denken :) Al heb ik ook weer niet de ambitie om een inspirerende goeroe te zijn ;-)

 3. Wie ! Wat een mooie en ontroerende beschrijving van jezelf en van het proces wat je door maakt. In de woestijn van het leven leer je worden de persoon te zijn zoals je ooit bedoeld bent. Een prachtig mooi en lief mens. Graag stuur ik je mijn eigen levensverhaal van vallen en opstaan.

 4. Vind het knap dat je de knop zo om kan zetten… heel erg mooi en eigenlijk een van de beste dingen die we kunnen doen volgens mij…niet beter, sneller, harder, het beste. Het velt heel erg herkenbaar, mooi en knap stuk Natasja.

  • Kost me ook best wat moeite hoor, dus het schrijven van deze post was weer even een goeie note to self :) Maar het is wel heel waardevol, merk ik steeds meer. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *