Haar Ambitie: Mariët

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je hier terecht.

Ik hield een interview met Mariët over haar werk als fotograaf, haar ambitie om zichzelf verder te ontwikkelen en voluit te leven!

Haar Ambitie: Mariët

Hi Mariët, stel jezelf eens kort voor.

credits Julia D'Ailly - juliadailly.tumblr.com

credits Julia D’Ailly -
juliadailly.tumblr.com

Mijn naam is Mariët Mons, ik ben 24 jaar en vul mijn dagen met fotograferen, bloggen, liefhebben, reizen en genieten. Samen met mijn grote liefde verwezenlijkte ik al meerdere dromen, waaronder een huisje op loopafstand van de zee en fulltime doen waar ik van hou: fotograferen en bloggen dus.

Dat klinkt fijn! waar ligt jouw ambitie?
Het woordenboek zegt over ambitie ‘het verlangen om hogerop te komen’. Wat is dan die ‘hogere’ plek waar ik komen wil? Voor mijn gevoel sta ik al on top of the world: elke dag doen waar je gelukkig van wordt, wie wil dat nou niet? Toch is er nog iets wat ik ambieer. Nog nét even iets meer vrijheid om voor de volle 100% vanuit mijn hart te kiezen welk werk ik wil doen en welk werk niet. Nu neem ik soms opdrachten aan die ik in een ideale situatie af zou wijzen, omdat het me helpt groeien, om uiteindelijk daar te komen waar ik wil zijn met mijn fotografie.

Zoveel vrijheid is vast prachtig, ik kan me voorstellen dat dit een belangrijk streven is voor je. Waar komt je ambitie voor het fotografenvak oorspronkelijk vandaan?

Deze ambitie komt voort uit een passie voor beeld, voor werken met en voor mensen. Hoe gaaf zou het zijn als al het werk dat ik creëer werk is waar mijn hele hart en ziel in ligt. Waar ik zo van geniet dat men om me heen automatisch meegeniet en het moeiteloos gaat. Doordat het gelukkig het grootste gedeelte van de tijd al zo is ontdekte ik dat ik dat fulltime wil. Dat ik wil dat élke foto die ik de wereld in stuur een foto is waar een stukje van mezelf in zit. Waarvan ik weet dat hij tot stand kwam door harmonie en passie, en niet uit plicht – ‘want er moet brood op de plank’. Je zou het volledige financiële onafhankelijkheid kunnen noemen, en gelukkig ben ik al een heel eind op weg! Sinds ik fulltime met mijn passie bezig ben kom ik de juiste mensen tegen en kan ik mezelf ontwikkelen op de manier die bij mij past. Dat heeft tijd nodig, en ik ben nieuwsgierig naar de komende jaren.

Waar komt jouw inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit (jonge) mensen die hun hart volgen. Die doen waar ze gelukkig van worden, of dat nu betekent dat ze een eigen bedrijf starten, de hele wereld over reizen of een baby hopen te krijgen en parttime gaan werken als bibliothecaresse. Juist de echtheid in mensen spreekt me aan, dat maakt ook dat ik zo geniet van mijn werk. Het is heerlijk om steeds weer nieuwe mensen te ontmoeten die samen met jou iets moois willen maken en daar tijd, aandacht en liefde in willen stoppen. Het grootste compliment vind ik: “Ja, ik herken mezelf in deze foto. Dit ben ik echt.”

werk

Dat is bijzonder, inderdaad een groot compliment voor je werk. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Over 10 jaar hoop ik mijn ambitie te hebben verwezenlijkt. Eigenlijk is het maar een kleine verandering in het leven dat ik nu al leef. Aan de andere kant krijg ik altijd een beetje kriebels van zo’n vraag… Ik heb geen idee waar ik over 10 jaar sta en ik wil het eigenlijk ook niet weten. Ik wil het leven omarmen zoals het komt en mezelf ontwikkelen volgens het ritme van mijn hart. Noem me zweverig, maar ik bedoel gewoon dat als ik over 2 jaar ineens psycholoog wil worden, ik dat ook ga doen. Op dit moment ben ik gelukkig met hoe het nu is, maar wie weet woon ik over 10 jaar in Schotland, waar ik koekjes bak voor verwaarloosde straathonden. Who
knows?

Hondenkoekjesbakker, wie weet… Als je terugkijkt op wat je nu hebt bereikt, waar ben je dan trots op?

Ik ben trots dat ik koos om niet te gaan studeren en op mijn 19e freelancer te worden. Ik ben trots op waar ik nu sta, na een aantal jaar vallen en opstaan en zoeken naar de juiste manier. Trots dat ik fulltime kan doen waar mijn hart ligt. Maar waar ik nog het meest trots op ben is elke glimlach en alle dankbare woorden die ik terugkrijg wanneer ik foto’s lever aan klanten. Iemand blij maken en er voor iemand zijn vind ik het mooiste wat er is. Vaak is dat door middel van foto’s, soms door middel van woorden of gewoon aanwezigheid als vriendin, dochter of wildvreemde.

Waar loop (of liep) je tegenaan in het najagen van je ambitie?

Mijn grootste struikelblok is faalangst. Ik heb hier gelukkig bijna geen last meer van, maar soms ineens vliegt het me naar de keel en ben ik bang dat het allemaal niet zal lukken. Daar tegenover staat een steeds sterker groeiende zekerheid dat dit is wat ik wil en kan. Dat ik een talent heb om mooie foto’s te maken en dat ik mezelf daarin altijd kan en mag blijven ontwikkelen.

Rob & Esmee Groot 054

Dat is fijn om te horen. Je groeit zo ook als persoon geloof ik, door je dromen te verwezenlijken. Wat zou je anderen mee willen geven?

Ik zou iedereen willen aanraden om te luisteren naar je eigen hart en authentiek te blijven. Kijk naar binnen, vind daar jouw kern en keer je dan naar buiten om die kern verder te ontwikkelen en te laten zien aan anderen. Vergelijk jezelf niet met anderen en wees lief voor jezelf. Je hoeft niet elke dag te shinen. Als het een keertje niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Vallen is niet erg, als je maar weer opstaat.

Bedankt Mariët voor je wijze woorden, en inspirerende verhaal! Voor vragen, complimenten en schouderklopjes staan de comments weer open!

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

2 Comments

  1. Echt beeldschone foto’s maakt Mariët. En dit interview is wederom weer erg inspirerend. Ik kijk echt op tegen mensen die hun dromen najagen en doen wat hun hart ze ingeeft. Mooi :)

  2. Wat kom ik veel naamgenoten tegen op blogjes!
    Wat een prachtige foto’s en inspirerend verhaal. Vooral het stukje over je hart volgen en je dromen verwezenlijken; niet studeren maar doen wat goed voelt! Heel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *