Haar Ambitie: Maaike

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je hier terecht.

 Maaike

Dat de cultuursector in zwaar weer zit is geen nieuws. Maar dat er ook mensen zijn die vanuit de sector een verandering teweeg proberen te brengen, mag best duidelijk onder de aandacht worden gebracht. Maaike bijvoorbeeld, zij zet zich in voor de oplossing; ze leert kunstenaars en creatieven hoe zij zelfstandig geld kunnen verdienen met hun werk.

Maaike-van-SteenisAl jaren werkt ze zelf in de podiumkunsten. Ze zag het geld steeds meer verdwijnen, en de frustratie toenemen. De negativiteit door golven van bezuinigingen hoorde ze overal om haar heen. Tijd voor een tegengeluid! Naast haar werk begon Maaike zelf aan cursussen en trainingen om meer te leren over marketing. Hoe gebruik je die kennis nuttig in de culturele sector? De antwoorden werden gevonden, en een plan was geboren; dit moesten meer mensen weten!

“Als iedereen in deze sector hetzelfde probleem heeft, dan hoef ik maar 1 oplossing te bedenken om ze allemaal te kunnen helpen!” Maaike vond die oplossing, en gooide 2 jaar geleden het roer om. Ze ging zich fulltime richten op haar eigen bedrijf, om zo mensen in de creatieve sector verder te helpen. “Ik geloof dat het nooit hopeloos is!”

Was het voor haar niet moeilijk, om zo vol voor een eigen onderneming te gaan in een toch onzekere tijd, en dan ook nog in een sector in erg zwaar weer? ” Ik weet niet of ik dit uit kan leggen. Het is gewoon een basisvertrouwen wat in mij zit. Dat er altijd wel een mogelijkheid komt. En tot nu toe is het waar gebleken. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit het gevoel heb gehad van “nu komt het nooit meer goed”. Ook niet in de periode dat ik buiten mijn schuld in de bijstand terecht kwam, terwijl mijn moeder net was overleden en ik letterlijk maanden zonder enige vorm van inkomsten zat. Dat was absoluut een moeilijke periode, maar ik wist dat er wel weer betere tijden zouden komen.”

Inmiddels geeft ze met haar bedrijf Gemstone Projecten populaire trainingen aan creatieven om marketingtools in te zetten voor hun eigen werk. Een groot succes, waar ze zelf ook veel voldoening uit haalt. Haar werk maakt haar blij. “Naast zakelijke groei, groei je ook persoonlijk door te ondernemen. Ondernemen is een innerlijk proces. Juist de combinatie van het persoonlijke en het praktische is het allertofste.”

Een positieve, ambitieuze dame kun je wel stellen. Toekomstplannen zijn er ook meer dan genoeg. “Voor dit jaar staat er allereerst een event op het programma waar ik superveel zin in heb. De komende jaren wil ik veel kunstenaars helpen een succesvol bedrijf op te bouwen. Zodat anderen zien dat dat kan,en zodat de opmerking “kunstenaar moet je niet worden vanwege het geld”langzaam verdwijnt. En ik wil een poeziebundel uitgeven, maar dat is meer iets voor de lange termijn.”

Maaike, ik wil je bedanken voor je inspirerende bijdrage aan deze serie. Ik hoop dat je nog veel kunstenaars op weg zult helpen! Comments staan weer open voor complimenten, vragen en shout-outs.

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

2 Comments

  1. Mooi en goed dat je bleef geloven in betere tijden… dat werkt en geeft je toch dat positieve gevoel. Prachtig te zien wat je hebt bereikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *