Haar Ambitie: Laura

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je hier terecht.

Vandaag is Laura aan het woord. Zij worstelde jaren lang met anorexia. Vorig jaar is ze gestart met haar website, Beauty Is Not A Number, om mensen aan het denken te zetten over de waarde die ze hechten aan getallen. Je bent niet het aantal kilometer dat je loopt of het getal op de weegschaal.

Beauty is not a number

Mijn naam is Laura en ik ben 22 jaar. Afgelopen zomer heb ik mijn bachelor Engelse Taal en Cultuur behaald waar ik vooral géén leraar mee wil worden en ook niet mee wil vertalen. Wat ik wel wil, is schrijven en redigeren, en daarom doe ik nu de master Writing, Editing and Mediating. De tijd die ik niet met mijn neus in de boeken zit, besteed ik aan mijn websites, aan rondrijden in mijn geliefde Fiat Cinquecento en aan stijldansen in een formatieteam. Ik draag altijd nagellak en verveel me nooit. Dit is wie ik ben en hoe de meeste mensen mij kennen. Maar wat veel mensen niet wisten tot vier jaar geleden, is dat ik al tien jaar anorexia heb.

Ik was zo’n meisje dat iedere ochtend op de weegschaal stond. Mijn leven draaide om dat ene getal. Was het goed? haircut_27122013Mooi, dan moest ik vooral doorgaan zoals ik bezig was (lees: minimale porties, niet snoepen, geen vette dingen en vooral véél bewegen). Was ik niet tevreden? Dan drukte dit een stempel op mijn humeur, op mijn reflectie in de spiegel (een zeekakkelobbes, in mijn ogen) en vooral op wat ik (niet) mocht eten die dag (en de rest van de week).

Het heeft jaren geduurd voor ik mij realiseerde dat dit getal helemaal niets zegt over wie ik ben: een perfectionistisch, ambitieus meisje; een controlefreak met veel doorzettingsvermogen. Ooit waren dit de perfecte ingrediënten voor mijn eetstoornis – nu gebruik ik ze om er iets goeds mee te doen en zo één van mijn dromen waar te maken.

Dingen waar ik al van kleins af aan van droom zijn het schrijven van een boek en mensen helpen. Die droom werd alleen maar sterker toen ik in 2011 zelf ook een stuk sterker was geworden na anderhalf jaar herstellen. Ik ben op geen enkele manier een therapeut, psycholoog of expert, maar ik ben wel een meisje met haar eigen ervaringen. Ervaringen die andere mensen met een eetstoornis of mensen die iemand met een eetstoornis kennen, zouden kunnen helpen om de wereld van iemand met anorexia beter te begrijpen. Daarom benaderde ik Ze.nl en in april 2011 verscheen mijn eerste column: “Schoonheid is geen getal.”

Toen wist ik nog niet dat ik twee jaar later een andere, losse (gast)column zou schrijven met die titel – “Beauty Is Not a Number” voor Healthy Is the New Skinny – en dat dit uiteindelijk de kern van mijn herstel zou zijn, van waar ik in geloof en waar ik voor sta. Zelfs toen ik die gastcolumn schreef had ik er nog geen vermoeden van dat ik twee maanden later mijn kersverse domeinnaam zou vastleggen en dat dit de basis zou zijn voor het hele concept van Beauty Is Not a Number.

Getallen zoals gewicht, kledingmaten, calorieën of het aantal kilometer dat je hardloopt zeggen namelijk helemaal niets over wie je bent, wat je kunt of over schoonheid. Toch lijken we in een maatschappij te leven waarin we enorm veel waarde hechten aan getallen, omdat we denken dat ze onze schoonheid meetbaar maken. Maar een gewicht of vetpercentage is niet wat schoonheid bepaalt. Het zit hem in persoonlijkheid, karakter en daden. Het zit hem in jezelf accepteren en je schoonheden leren omarmen. Gezond zijn, lachen, genieten. Dit is waar ik in geloof en wat mij nog iedere dag helpt met mijn herstel, en dit is wat ik met zo veel mogelijk mensen wil delen. Daarom richtte ik Beauty Is Not a Number op, waar ik artikelen schrijf vanuit mijn oogpunt, maar waar ik ook zo veel mogelijke andere visies en ervaringen wil delen door middel van gastcolumnisten.

Ik hoop dan ook dat ik mensen aan het denken zet over wat getallen met ze doen, over hun zelfbeeld en over hun schoonheidsideaal (want hoe komen ze daar eigenlijk aan?). Als ik de bezoekersaantallen zie, word ik wel eens overvallen door de angst dat mijn website een flop is, een mislukking. Maar dan besef ik me dat ook dit maar een getal is en dat het helemaal niets zegt over wat ik werkelijk bereik, want zelfs al is mijn publiek nog lang niet zo groot als waar ik van droom, dan nog doe ik iets waar ik vol overgave aan werk omdat ik ervan overtuigd ben dat ik er iets goeds mee doe. En ik zal altijd de ambitie hebben om groter te worden en te blijven groeien, maar tot die tijd mag ik al heel trots zijn op wat ik nu heb bereikt.

Bedankt Laura, voor het delen van je inspirerende verhaal. Vragen over, of reacties op dit stuk? Laat het weten in een comment!

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

10 Comments

  1. Een prachtig verhaal en ik vind het super van je dat je met je eigen ervaringen anderen wilt helpen! Doe vooral zo voort want al zijn je bezoekeraantallen misschien niet zo groot, het feit dat je misschien het leven van 1 meisje kan veranderen maakt het allemaal de moeite waard niet?

  2. Heel knap dat je niet alleen de eetstoornis verslagen hebt, maar ook blijft vechten. Lijkt me vrij heftig om toch elke keer geconfronteerd te worden met de eetstoornis die je had, al is het nu op een andere manier. En ik vind idd dat je nu al heel trots mag zijn op wat je bereikt hebt :)

  3. Ik vind dit zo’n leuke rubriek Anne! En Laura, wat een mooi verhaal. Ik ga direct je website bezoeken, inspirerend vind ik het. Eigenlijk zegt je titel al alles. Beauty is not a number. Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *