Haar Ambitie: Caroline

Ambitie. In ieder van ons schuilt een doel waar we naar streven, een droom die we graag verwezenlijken of een ideaal dat we werkelijkheid willen maken.  In de serie ‘Mijn Ambitie’ vertellen echte mensen hun verhaal. Ter inspiratie, lering en vermaak! Iedere week verschijnen er meerdere nieuwe artikelen online. Voor een overzicht kun je hier terecht.

Caroline

Caroline Boessenkool is een ondernemende, enthousiaste vrouw, dit komt duidelijk naar voren in ons Skype gesprek. Als ik haar spreek komt ze net terug van haar Deense les. Op de fiets. Een half uur met harde tegenwind doorstampen, voor haar geen probleem. Ze wil zich de taal zo snel mogelijk eigen maken. “Want alleen dan begrijp je ook de cultuur.” Daarnaast is ze hard aan het werk om freelance opdrachten binnen te halen, zet ze contacten op met Deense toerismebureaus en Nederlandse partijen die graag ‘iets willen’ met Deense innovaties.

Afgelopen najaar verhuisde Caroline naar Denemarken. Het was een speling van het lot. Ze ontmoette een leuke Duitser die toevallig in Kopenhagen woonde. Hij woonde daar goed. Tijdens haar studie had Caroline al kennisgemaakt met de Scandinavische cultuur, via een uitwisselingssemester. Stiekem wist ze dat ze ooit terug wilde komen. Dat het op deze manier zou gebeuren, had ze nooit kunnen bedenken.

IMG_1924Ja, het was een grote stap om te besluiten te emigreren voor de liefde. “Maar”, zo zegt Caroline, “je moet zo’n grote stap niet te groot maken. Ik vertelde een vriendin dat ik bang was voor een mislukking. Waarop zij me zei: schrap dat woord uit je vocabulaire. Dat heb ik gedaan. Vanaf dat moment ging alles makkelijker.” Ze is erg gelukkig in Kopenhagen.

Wat haar fascineert is dat Denemarken in internationale onderzoeken zo vaak als gelukkigste land ter wereld uit de bus komt. Nederland doet het ook niet slecht, maar het is volgens Caroline inspirerend –ook voor Nederland- om te kijken wat Denemarken dan doet dat haar burgers zo gelukkig maakt. “We zouden best wat meer leentjebuur kunnen spelen, want we lijken al erg veel op elkaar”. Als je naar de geschiedenis van zowel Nederland, als Denemarken, kijkt, zie je dat het beide ooit zeevarende koninkrijken waren die letterlijk veel terrein hebben moeten inleveren. Dat maakt ons tot volkeren die in staat zijn tot ironie, sarcasme en relativeringsvermogen (zie bijvoorbeeld deze documentaire van Stine Jensen). Beiden zijn kleine landen met innovatieve culturen. De overlap is groot. Dat je daar in het dagelijks leven zo weinig van terugziet, verbaast Caroline.

Haar blog Klein Deens geluk is een persoonlijk onderzoek naar kleine en grote dingen die Denemarken gelukkig maken, maar biedt Nederlanders, zowel zakelijk als privé, ook inspiratie. Dat kan in de vorm van een grappige innovatie (bijvoorbeeld over fietslampjes), het spotten van trends of zakelijke inspiratie. Maar ook over maatschappelijke zaken. Caroline vertelt dat cultuuronderzoeker Hofstede Scandinavische landen typeert als feminien. In tegenstelling tot de Nederlandse cultuur, die hij typeert als meer masculien. Voor ouderschapsverlof is bijvoorbeeld veel meer aandacht dan in Nederland het geval is. Een cultuur verander je niet zomaar, maar het failliet van het kapitalisme oude stijl maakt wel dat de westerse maatschappij op zoek moet naar nieuwe waarden. Caroline vindt dat we in die zoektocht meer oog voor Scandinavische waarden zouden moeten hebben. Haar hoop is dat ze daaraan bij kan dragen, met onder andere haar blog.

Op dit moment is zij nog zoekende wat betreft de precieze richting van haar blog. Het sterke geloof dat Nederland en Denemarken elkaar vaker zouden moeten opzoeken, is diep geworteld, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe maak je de inspiratie die in Kopenhagen op straat ligt, aantrekkelijk voor zowel particulieren, als bedrijven? Dat blijft een zoektocht. Haar persoonlijke missie gaat verder dan enkel de blog. Haar blog ziet ze als onafhankelijk medium waar ze kan schrijven hoe ze maar wil. Het liefste zou ze ook via andere wegen de samenwerking opzoeken. Bijvoorbeeld door handelsmissies voor Nederlandse bedrijven in Denemarken te organiseren.

Voor Caroline ligt de toekomst helemaal open. Ze is niet iemand die haar leven ziet als een businessplan. “Ik werk niet zo resultaatgericht met concrete doelen. Ik ben meer van het toeval een handje helpen en ervaringen verzamelen.” Het zou zo kunnen dat ze nog lange tijd in Denemarken blijft, maar voor haar ligt het bijvoorbeeld niet vast dat ze nooit meer naar Nederland terug zal komen. Nu richt ze zich vol op haar ambitie; Nederland, maak je op voor een gezonde portie Deens geluk.

Bedankt Caroline, voor het fijne gesprek. Voor vragen, complimentjes, schouderklopjes; de comments staan open!

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

8 Comments

  1. Wat een inspirerend verhaal. Ik ben zelf ook geëmigreerd naar Amerika en ik vind het dan ook altijd interessant om verhalen van anderen te lezen die naar een ander land verhuisd zijn. Ik bewonder haar lef om die grote stap te zetten en dan vooral dat je het ook niet te groot mag maken. Gewoon doen is soms de beste stap ;-)

  2. Ha, grappig zeg, om mezelf terug te lezen. Zo zwart op wit blijk je ineens veel meer te weten/vinden dan je dacht. Daarom is het ook zo leuk om mee te doen aan zo’n interview: het scherpt je eigen gedachten ook weer. En ondertussen: gewoon doen inderdaad! Geldt voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *