Allemaal aan het werk

6681370

Dat zou fijn zijn,  als je na je studie meteen een baan kon vinden waar je de sterren van de hemel speelt en alle hindernissen als een waar dressuurpaard weet te ontwijken. Tjsa. Na 1.5 jaar in een bedrijf te hebben gewerkt heb ik het klappen van de zweep leren kennen. Er is zó veel wat je niet weet als je net als fris groentje begint. Vol goede moed, met de beste intenties en wereld veroverende plannen. Om als je niet uitkijkt een jaar later als uitgeblust besje op je stoel te zitten.

Nee, dat moeten we niet hebben. We gaan daar samen verandering in brengen. Ik introduceer:

First Job 101

First Job 101: een serie artikelen in de trant van Hoe overleef ik… Maar dan voor wat oudere kinderen ;-). Toepasselijk in het hele coming of age verhaal en in this day and age essentiële informatie die je tijdens je studie niet vaak meekrijgt.

Ik heb al een waslijst vol ideeën en kan je blog feed vol spammen met allerlei tips en tricks. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet de volgende vraag aan jou zou stellen:

Waar liep jij tegen aan in je eerste baan? Of waar denk je tegen aan te gaan lopen? Wat voor vragen heb jij en op wat voor tips en tricks zit je te wachten?  (Plus: wil je een gastartikel schrijven over jouw ervaringen in je eerste baan? Let me know!)

Tell me, ik ben benieuwd!

Image Map
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anne

24 Comments

 1. Ik hoop dat ik over een paar maanden een gastartikel voor je kan schrijven, ben op dit moment op zoek naar mijn eerste baan! :)

  Tof blogidee trouwens, ik ben benieuwd!

  • Succes met het vinden van je eerste baan! En thanks, ik heb ook erg veel zin om deze serie te gaan maken :)

 2. Ik ben nu al benieuwd naar deze serie, want ik ben al veel te lang op zoek naar my first “real” job… En ja, ik heb van sommige functies en zaken waarschijnlijk ook een compleet ander beeld als de werkelijkheid, wat bij solliciteren misschien ook niet altijd helpt (en dan ook nog eens honderd tot honderden concurrenten, wat ook niet echt een voordeel is, haha ;)). Zeer benieuwd dus!

  • Pff moeilijk is dat dan hoor, als je lang op zoek bent en er maar de moed in moet houden… Soms kan het inderdaad helpen om al een beetje achtergrond info te hebben over hoe het op een kantoor in z’n werk gaat. Zo kreeg ik als feedback op mijn eerste sollicitatie (waar ik wel ben aangenomen) dat het allemaal iets te veel ‘bloemetjes en bijtjes’ was bij mij, terwijl ik dat zelf totaal niet zo zag! Nu realiseer ik me wel waar dat imago door kwam ;)

 3. Super leuk idee, ik ben nu iets langer dan een half jaar aan mijn eerste baan begonnen. Een 101 kan ik nog steeds wel gebruiken!

  Het is zeker waar dat je met allerlei mooie ideeën en verwachtingen begint, maar lang niet alles is waar! Hoewel ik mijn werk echt wel leuk vind merk ik dat het soms moeilijk blijft om altijd on top of your game te zijn. Dat wil nou eenmaal niet elke dag. Ik zou graag een gastblog schrijven over mijn ervaring van het studerende leven naar het werkende leven :)

  • Ja vind ik ook een boeiend punt, in hoeverre er ook de verwachting is dat je iedere dag on top of your game bent. Soms vergelijk ik het maar met mijn studie-tijd. Toen moest ik eigenlijk elke dag wat doen aan die studie, maar sommige dagen ben je nu eenmaal minder dan anderen, ik denk dat dat ook wel menselijk is. Maar dan, hoe ga je daar mee om? :)

 4. Leuke serie gaat dit worden denk ik! Ik heb nu niet echt een eerste baan. Maar ook weer wel. Alleen heet dit mooi een werkervaringsplaats. Dus ja valt het er nu wel of niet onder?
  Wel loop ik natuurlijk tegen allerlei dingen aan. Zoals dat ik afhankelijk van andere collega’s ben voor werk, dat betekend helaas ook dat ik niet altijd wat te doen heb…

 5. Leuk idee! Ben erg benieuwd naar verhalen over de eerste baan. Heel relevant ook, want ik heb vanaf oktober toch echt een grote mensenbaan nodig. Voor het eerst.

  Maar eerst afstuderen natuurlijk.

  • Spannend en leuk! Succes met afstuderen eerst. Geeft vast een voldaan gevoel als je dat achter de rug hebt!

 6. Haha goed idee! Ik had wel wat tips & trucs kunnen gebruiken toen ik startte met werken. Inmiddels alweer 6 jaar aan het werk, maar duurde bij mij wel 2 jaar voordat ik echt echt “ingewerkt” was.

  Ik denk terug aan dingen als: leren in het werkritme te komen (dus niet door de week op stap), gepaste kleding aan (capuchonvest naar een bestuursvergadering…beter niet), denken dat je meteen over de bedrijfsstrategie mag meedenken (maar dus beginnen met tekstjes redigeren en enveloppen vullen)…etc.etc.

  Haha, denk er ook wel met plezier aan terug :-) Ik houd me graag aanbevolen om een gastblog te schrijven hierover.

 7. Wat een goed idee, deze reeks! Ik moet zelf nog anderhalf jaar studeren voordat ik op banenjacht ga. Ik krijg het er nu soms al Spaans benauwd van als je hoort hoelang mensen zoeken en solliciteren voor een baan, pff.

  • Zal ik je dan een positief verhaaltje meegeven? Ik had een maand na mijn afstuderen al een baan, waarvoor ik een half jaar later zelfs mocht emigreren en nu nog steeds blij in ben, 1,5 jaar na mijn afstuderen. Het kan wel hoor, nog steeds zijn er meer mensen wel aan het werk, dan werkzoekenden.

 8. Leuk idee, ik had in 2009 graag een guide gehad. Ik had nog geen idee wat er allemaal bij zou kunnen komen kijken! Salarisonderhandelingen, dress codes, hoeveel uren, verwachtingen tussen leidinggevende en personeel en personeel onderling. Zo’n ander wereldje dan het relaxte studeren. Ik zou er best een blogpost over willen schrijven, want vijf jaar verder zit ik nog steeds met tijdelijke/ aflopende contracten te morren. Heel fijn die crisis!

 9. Tof onderwerp weer! Mijn eerste baan was niet geheel in mijn vakgebied communicatie, maar zeker wel leerzaam omdat ik een organisatie leerde kennen. Toen ik na drie jaar geen vast contract kreeg was ik teleurgesteld, maar uiteindelijk kreeg ik leuke banen in mijn vakgebied en was het uiteindelijk erg goed voor mijn professionele ontwikkeling! Denk je dat ik interessante input voor je kan hebben voor jouw onderwerpen: mailen staat vrij! :-)

 10. Toevallig zag ik vanochtend in Timehop dat ik vandaag precies twee jaar terug ben afgestudeerd. En inmiddels 1 jaar en 1 week aan het werk ben bij mijn eerste baan. Ze vonden mij via LinkedIn, dus een tip die ik altijd geef aan anderen is dat je deze zo volledig mogelijk in moet vullen, vraag mensen om aanbevelingen en vermeldt dat je op zoek bent naar een baan! Toen ze zagen dat ik op social actief was, mijn aansluitende opleiding en een actief blogger bent, werd ik uitgenodigd op gesprek. Wellicht is het leuk om hier een gastblog over te schrijven? :)

 11. Erg leuk onderwerp! Inmiddels heb ik al 3 jaar mijn eerste baan. In het begin was het zo wennen, ik viel letterlijk in een maar doordenderende trein, nog even reorganiseren als toetje en we zijn waar we nu zijn haha! Ik wil best een stukje schrijven hoor, lijkt me leuk! Liefs

 12. Mijn werkgeschiedenis is niet zo heel groot en liep ook niet zo goed af :) Ik kon altijd heel goed leren en was (en ben) behoorlijk slim. Mavo afgerond met supergoede cijfers, je kent het wel. Vervolgens wist ik niet wat ik ‘wilde worden’ en deed ik een schakelcursus. Daar kwam uit dat een bakkeropleiding me wel zou liggen. Say what? Ik aan de gang, supersimpele lesstof, ik vloog er doorheen. Totdat ik uiteindelijk via school een baan vond (eind goed al goed…) en vervolgens in het ziekenhuis geconstateerd werd dat ik botontkalking (osteoporose werd). Naast het feit dat het al niet makkelijk is om als slechtziende met 5% zicht aan een baan te komen, kwam dit er ook nog bij. Ik moest acuut met het werk stoppen en deed, omdat ik het anders ook niet meer wist, een administratieve opleiding. Het leek me verschrikkelijk, maar ik was goed in typen en had een telefoniediploma. Ook weer supersimpel en daarin ook werk gevonden maar ik kreeg al snel migraine aanvallen van hele dagen naar facturen en andere paperassen turen. Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten, ik was inmiddels volledig afgekeurd en na een stuiptrekking waarin ik op alles wat los en vast zat solliciteerde (en nooit aangenomen werd omdat ik selchtziend was) ermee gestopt en gewoon thuis blijven zitten. Tot zover dus mijn werkgeschiedenis. Ik mis het overigens niet, ben niet anders gewend en ben geen type om achter de geraniums te zitten.

 13. Aah, dit vind ik héél cool om te lezen, ben erg benieuwd! Sinds m’n eerste officiele baan zit ik soms (vaak) op de vrijdagavond helemaal dood op de bank. M’n baan is mega vet en ik leer enorm veel, het is wel bijzonder heftig en heb een commute van 1 uur 20 one way. Momenteel probeer ik het vele binnen- en buitenlandse reizen voor werk en er daarnaast een beetje een gezond leven op na te houden te combineren, dus tips voor dat zijn méér dan welkom. Maar wel fijn want bij mij hebben ze het ‘nieuwe arbeidsleven’ dus ik mag sommige dagen ook hele dagen thuis werken en zelf m’n uren bepalen. Mocht je interesse hebben in een post, let me know.

 14. Waar ik momenteel tegenaan loop is het vinden van mijn eerste baan. Ondertussen ben ik al vier maanden aan het solliciteren, maar ik heb nog niet één uitnodiging voor een eerste gesprek. Ik krijg alleen maar afwijzingen. Sollicitatietips zouden dus zeer welkom zijn. :)

 15. Tof dit! Ik begon vrij vroeg met solliciteren. Tot op heden geen succes. Tussendoor mama geworden en nu ben ik weer begonnen met solliciteren voor me eerste echte job. Werk parttime in een hele andere branche. Voel me beetje verroest met me roze wolk en het solliciteren. Ik kijk uit naar je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *